Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
13.12.2013 / Landsbygdens Folk
Nytt handelspaket räddar WTO-processen
De fattigaste utvecklingsländernas tillträde till industriländernas och de växande ekonomiernas marknader ska underlättas. Länderna får rätt att exportera till i-länderna utan tullar eller kvotbegränsningar.
Länderna ska få fortsätta att subventionera sitt jordbruk under de närmaste fyra åren, ifall detta anses nödvändigt för att trygga tillgången på livsmedel. I slutet av den löpande fyraårsperioden ska WTO etablera ett bestående system.
WTO accepterar att baslivsmedel som ris eller spannmål får upphandlas med statsstöd och lagras. Detta ska emellertid övervakas genom stränga regler som skapar öppenhet och eliminerar missbruk.
EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloș anser att Balipaketet är en bra överenskommelse. Paketet innehåller flera punkter som kommer att inverka positivt på den globala jordbrukssektorn.
Detta gäller i synnerhet jordbruket i utvecklingsländerna. Tulladministrationen blir öppnare och underlättar marknadstillträdet till industriländerna. EU spelade en konstruktiv roll då avtalet förhandlades fram, sade Cioloș efter mötet.
Avtalet förutsätter att alla slags exportbidrag inklusive exportkrediter avskaffas parallellt. Cioloș framhöll att EU har varit en föregångare på den punkten. I praktiken har exportbidragen redan sänkts till noll.
Cioloș insisterar i alla fall på att enhetliga regler måste täcka alla exportfrämjande åtgärder av denna typ innan EU ingår förpliktande åtaganden i ett globalt WTO-paket.
Agrarkommissionären framhåller att det nya avtalet inte ska försvaga kriterierna för stöd inom den så kallade gröna boxen, d.v.s. åtgärder med minimal påverkan på produktion och handel. Detta gäller exempelvis landsbygdsstöden.
Cioloș kommenterade också den kontroversiella frågan om offentlig lagerhållning. Han underströk att EU aldrig har ifrågasatt rätten för ett land att dela ut baslivsmedel till sina invånare gratis eller till nedsatta priser.
Förhandlingarna har framför allt syftat till att undvika att jordbrukspolitiska åtgärder skadar jordbruket eller livsmedelsförsörjningen i andra länder. Vi förefaller att ha funnit en väg som respekterar detta, förtydligade Cioloș.
Han påpekade att också EU har ett långvarigt stödprogram för mindre bemedlade medborgare. Programmet är utformat i linje med WTO-reglerna.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca ger WTO:s förhandlare gott betyg. Generalsekreterare Pekka Pesonen betecknade resultatet som ett avgörande genombrott för den multilaterala handeln.
Jordbrukarna och deras kooperativ behöver rättvisa, genomskinliga och förutsebara regler för handeln med jordbruksprodukter. Så kan man förebygga handelskonflikter på effektivast möjliga sätt, konstaterade Pesonen.
Det är också positivt att reglerna inom den globala jordbrukshandeln ska förenklas och förenhetligas, berömde Pesonen.
Balipaketets största förtjänst anses vara dess fördelar för både industri- och utvecklingsländer. Avtalet ska träda i kraft i slutet av juli 2014 men det väntas dröja flera år innan alla regler kan implementeras i sin helhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab