Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
13.12.2013 / Landsbygdens Folk
Mycket återstår i både CAP och WTO enligt Cioloş
- Överenskommelser är inte avsedda att ställa intressena i rika och fattiga länder mot varandra. Vi kan använda oss av internationella avtal också för att främja utvecklingsländernas ekonomi.
Enligt kommissionären var det en del diskussion under förhandlingarna i Bali om slopandet av exportsubsidier.
- Vi använder oss generellt inte av sådana i den gemensamma jordbrukspolitiken, sade han och menade att det ger EU:s jordbruk ett ganska bra utgångsläge globalt sett.
Kommissionären var inte besviken på uppgörelsen av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.
- Men kanske jag inte heller är så entusiastisk, lade han till. Huvudsaken är i alla fall att vi har en uppgörelse. Det finns få reservationer bland medlemsländerna, men det finns inte sådana som är emot den.
Dacian Cioloş var lättad över åtgärderna i CAP-uppgörelsen för att främja förutsättningarna för unga jordbrukare och att bygga upp en beredskap för att möta kriser inom näringen. Han var ändå bekymrad, inte minst för de unga jordbrukarnas situation.
- Det finns ännu en hel del öppna frågor, det gäller inte bara medlemsländernas förverkligande av reformen, men även hur överenskommelsen ska tolkas sade han.
- Vi måste försöka få medlemsländerna att stimulera de ungas intresse för jordbruksnäringen. Det skulle gälla att kombinera EU:s och medlemsländernas instrument för det ändamålet. Om den här utmaningen inte kan lösas på det nationella planet så finns det inte heller så mycket att göra åt saken i den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi har inte gjort tillräckligt för de unga jordbrukarna ännu, instrumenten i CAP-överenskommelsen är bara en början.
Kommissionär Cioloş tyckte också att man inom unionen måste kunna enas om korrigeringar, när man märker att vidtagna åtgärder inte haft de önskade effekterna.
Dacian Cioloş fick en hel del frågor om vad han anser om enskilda medlemsländers förverkligande av reformen, men han bad om att slippa svara.
- Jag måste få en helhetsbild över hur medlemsländerna ämnar förverkliga sina versioner av uppgörelsen, innan jag kan dra slutsatser, sade han.
- Att vi har en gemensam jordbrukspolitik friar inte medlemsländerna från att ha en egen strategi, sade kommissionären senare under konferensen. Det beror på grund olika omständigheter i de enskilda länderna men också på att varje land har en skyldighet inför sina egna medborgare. Det är allas vårt ansvar.
Kommissionären försäkrade vidare att den nyligen uppnådda WTO-uppgörelsen inte berör förhandlingarna om det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar mellan EU och USA.
- Det handlar om två separata uppgörelser, sade han. När det gäller avtalet mellan USA och EU väntar vi fortfarande på en lösning. Det är bland annat en fråga om vad USA och EU-parlamentet anser.
På en fråga om det finns planer på en mellangranskning av CAP-uppgörelsen och i så fall när, svarade kommissionären att han inte har konkreta planer.
- Nu måste vi först se hur det går. Det blir i alla fall en granskning av förgröningskriterierna 2017.
Kommissionär Cioloş meddelade att han inte vill säga något före EU-valet nästa år om han står till förfogande som kommissionär för en andra period.
- Det beror på vem som blir ordförande för kommissionen och vilka planer min regering i Rumänien har, sade han. Här finns alltså ganska många "om".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab