Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
13.12.2013 / Landsbygdens Folk
Ny EU-köttmärkning införs i april 2015
Etiketten ska informera om landet där slaktdjuret huvudsakligen har fötts upp, samt det land där djuret slaktades. Om uppfödningen har skett i flera länder, ska detta framgå av etiketten. Tiden för uppfödning definieras olika, beroende på köttslag.
Uppfödningen omfattar inte djurets hela livscykel. EU-kommittén för livsmedelskedjan har därför definierat den tid som olika djurslag ska tillbringa i ett land för att det ska nämnas som uppfödningsland i köttets ursprungsbeteckning.
Uppfödningstiden för får och getter definieras som sex månader, medan en månad anses vara tillräcklig för fågelkött. När det gäller griskött var medlemsländerna oeniga. Slutligen enades den ständiga kommittén om fyra månader.
På begäran av Tyskland ska begreppet "huvudsaklig uppfödning" definieras olika, beroende på köttslag, ålder och djurets vikt. För grisar som är äldre än sex månader är de senaste fyra månaderna avgörande.
För yngre grisar med en levande vikt över 80 kg, gäller det uppfödningsland där grisen har fötts upp från och med 30 kg levande vikt ända fram till slakten. För övrigt är det uppfödningslandet efter födelsen som gäller.
För fågelkött gäller den sista månaden före slakten som uppfödningsland. För får och getter är de sista sex månaderna utslagsgivande för ursprungsbeteckningen.
I motsats till reglerna för ursprungsbeteckning för nötkött måste födelseorten inte nämnas. Ifall födelse, uppfödning och slakt har skett i ett och samma land, kan denna information sammanfattas under begreppet "ursprung".
Om den huvudsakliga uppfödningen inte kan specificeras till ett visst land, bör detta också nämnas. En fullständig förteckning är däremot frivillig.
För köttfärs måste etiketten endast ange om djuret är slaktat i EU eller utanför EU. Detsamma gäller angivelserna om uppfödningen.
Kött som ingår i färdigprodukter berörs inte av den nya förordningen. Enligt kommissionen skulle en sådan ursprungsmärkning bli oproportionerligt dyr.
Sverige och Polen röstade emot förslaget, medan Rumänien, Belgien och Tjeckien lade ned sina röster. Den nya förordningen om ursprungsbeteckningar ska formellt ännu godkännas av kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab