Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
13.12.2013 / Landsbygdens Folk
Försenad Farm Bill riskerar mjölkstup i USA
Trots intensiva förhandlingar står demokrater och republikaner ännu långt ifrån varandra när det gäller utformningen av nästa jordbrukslag. Partiernas jordbrukspolitiska förhandlare har redan missat flera frister för en överenskommelse.
En ny frist har ställts upp för fredagen den 13 december, som anses vara den absolut sista chansen att klubba igenom lagen före årsskiftet. Om detta inte lyckas, hotar det så kallade mjölkstupet, "dairy cliff".
Mjölkstupet är en variation på budgetstupet, som tidigare i år med nöd och näppe kunde avvärjas, eller åtminstone uppskjutas. Mjölkstupet innebär att mjölkpriset kan fördubblas till följd av en gammal jordbrukslag som föreskriver statliga stödköp.
Lagen från år 1949 skulle automatiskt träda i kraft om den redan flera gånger förlängda Farm Bill från 2008 upphör att gälla. På basen av den gamla lagen skulle extremt höga prisstöd för spannmål, soja, bomull och mjölk träda i kraft.
I värsta fall kan konsumentpriset på mjölk stiga till sju eller åtta dollar per gallon. I dag kostar mjölken i medeltal 3,46 dollar per gallon, cirka 65 cent per liter.
Jordbruksminister Tom Vilsack har upprepade gånger varnat för mjölkstupet. Om detta scenario träder in måste USA räkna med strafftullar på exportmarknaderna och stagnation inom jordbrukssektorn.
Det laglösa tillståndet innebär också att mjölkbönder som lyfter ersättningar till följd av sommarens stormskador eller torka blir utan sina pengar. Enligt Vilsack vore mjölkstupet en ny negativ signal till utlandet om att USA:s politiker inte ens kan enas i denna fråga.
Mjölkproducenternas organisationer är oroade över att mejerierna kanske flyttar produktion till utlandet om mjölkstupet blir verklighet. Man räknar också med att många konsumenter slutar att köpa mjölk.
Branschens aktörer hoppas trots allt att situationen kan räddas igen en gång. Cris Galen vid National Milk Producers Federation NMPF, en organisation som företräder 30 mjölkkooperativ, räknar med en ny förlängning av Farm Bill.
I en intervju för CNBC beräknar Galen att de föreskrivna stödköpen kostar regeringen minst 12 miljarder dollar per år. Den inhemska konsumtionen av mjölkprodukter väntas minska med omkring nio procent och exporten skulle sannolikt torka in.
Galen jämför situationen med budgethaveriet i oktober. Då som nu ligger problemet i kongressen, där allting kör ihop sig. Han tror ändå inte att situationen kommer att drivas så långt som till ett mjölkstup.
Det är mer troligt att kongressen igen en gång beviljar en kort förlängning av Farm Bill för att vinna tid för fortsatta förhandlingar. Detta kan i bästa fall resultera i en ny lag, men det sannolika är att den nuvarande lagen förlängs med ett eller två år, tror Galen.
En förlängning av den gamla lagen vore ett nytt bakslag för jordbrukarna, eftersom de inte kan planera för framtiden. De hoppas på ett permanent jordbruksprogram för de närmaste fem åren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab