Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.12.2013 / SLC
TEHOplus: Nya metoder för miljöskydd inom jordbruket - Ett miljötest för lantgårdar har utvecklats


Miljötestet som kan fyllas i på internet ger gården feedback om beaktande av miljöfrågor och vad det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid i fortsättningen. Åtgärderna har utformats så att de gynnar framför allt gårdens ekonomi och gör odlingsåtgärderna effektivare. Syftet är att väcka odlarna så att de ser sin verksamhet med nya ögon. Testet är enkelt och går snabbt att fylla i. Den nya publikationen Gårdens miljöhandbok fungerar som komplement till testet och ger mer information om ämnena.

I testet presenteras påståenden som odlaren ska svara ja eller nej på. Antalet påståenden anpassas efter gårdens produktionsinriktning och de svar som ges. Som mest presenteras 37 påståenden. Det tar cirka fem till tio minuter att fylla i testet. Testresultatet består av fem utvecklingsförslag av vilka odlaren kan välja de som är mest lämpliga för den egna gården.

Testet stöds av den nya publikationen Gårdens miljöhandbok, där praktiskt inriktad information om jordbrukets miljöeffekter har samlats. I handboken beaktas hantering av vattenavrinning, erosion, markstruktur, gödsling, naturlig mångfald och energi. Tipslistor har sammanställts om de olika ämnena och de kompletterar utvecklingsförslagen som ges i Miljötestet.

Miljötestet finns på svenska på www.slc.fi/tehoplus och Gårdens miljöhandbok finns på
www.ymparisto.fi/fi-FI/TEHO_Plus/Ymparistokasikirja

Gratis know-how som också kan användas av gårdsrådgivarna

Miljöersättningssystemet som håller på att förnyas kommer att framhäva rådgivning i miljöfrågor. Det lönar sig för gårdsrådgivarna att uppdatera sin egen miljökunskap med hjälp av Gårdens miljöhandbok. Miljöhandboken och det övriga miljörådgivningsmaterialet, såsom olika räknare, kan hämtas gratis från TEHO Plus-projektets webbsidor www.ymparisto.fi/tehoplus‎. På samma sidor finns också anvisningar om hur man använder kartor som stöd i gårdsrådgivningen.

TEHO Plus-projektet genomförs som ett samarbete mellan ELY-centralen i Egentliga Finland, MTK i Egentliga Finland och MTK i Satakunta. Miljöskyddsprojektet samarbetar med odlarna i området. Projektet finansieras av jord- och skogsbruksministeriet samt miljöministeriet.
 
Mer information:
TEHO Plus-projektet
specialexpert Silva Wilander
silva.wilander@ely-keskus.fi   
tel. 0400 383 806
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab