Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.12.2013 / Landsbygdens Folk
EU förbereder regler för märkning av griskött
De nya reglerna är en följd av debatten efter hästköttskandalen. Hittills har märkningsplikten i EU inskränkts till nötkött, som måste gå att spåra fullständigt ända tillbaka till djurets födsel. Denna märkning infördes efter BSE-skandalen.
I fortsättningen ska också andra köttslag märkas enligt ursprungsland. Men märkningen blir inte lika ambitiös som för nötkött, eftersom det anses bli för dyrt att spåra alla slaktdjur genom hela kedjan.
Enligt en utredning av kommissionen är en noggrann spårning av köttet tillbaka till slaktdjurets födelse alltför komplicerad för industrin och skulle höja produktionskostnaden med 50 procent. Man försöker i stället nå en godtagbar kompromiss.
Kommissionen låter nu medlemsländerna diskutera ett förslag som går ut på att en ursprungsbeteckning för griskött gäller för det land där grisen har fötts upp under minst fyra månader.
Om en smågris från ett EU-land föds upp i ett annat land under en kortare tid än fyra månader, ska båda medlemsländerna nämnas på etiketten. Dessutom ska slaktlandet anges skilt för sig.
Medlemsländerna anser att systemet skulle vara svårt att genomföra i praktiken. Länderna vill korta av tiden för uppfödning till tre månader. Därmed skulle det i praktiken räcka med två beteckningar på förpackningen, ett land för uppfödning och ett land för slakt.
Förslaget behandlades nyligen i den ständiga kommittén för livsmedelskedjan. Kommissionen kunde inte samla den nödvändiga kvalificerade majoriteten bakom sitt förslag.
Kommissionen vill göra ett nytt försök i slutet av denna vecka. Det är ännu ovisst om länderna stannar för tre eller fyra månader. För fågelkött är förslaget lättare att svälja, då tiden för uppfödning har inskränkts till en månad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab