Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.12.2013 / Landsbygdens Folk
Skogsorganisationer varnar för kaskadprincipen
Kaskadnyttjandet har den senaste tiden lyfts fram som ett miljövänligt och klimatsmart sätt att utnyttja biomassaresurser. Det anses önskvärt att en möjligast stor andel av trädet utnyttjas till långlivade produkter.
Enligt resonemanget kan träprodukterna återvinnas för nästa användning i kedjan och slutligen för energiproduktion. EU-parlamentet anser att bioekonomipolitiken borde säkerställa kaskadanvändning av biomassa på ett tydligare sätt.
I en resolution begär parlamentet en EU-rättsakt som banar väg för en mer effektiv och hållbar användning. Enligt parlamentet borde EU införa bindande regler för kaskadanvändning i den så kallade biomassapyramiden.
Parlamentet vill att kaskadanvändningen ska beakta pyramidens alla delar och stärka dess topp. Ett sådant förhållningssätt skulle medföra en hierarkisk, smart och effektiv användning av biomassa längs hela värdekedjan.
De sex organisationerna Copa-Cogeca (jordbruket), Eips (industripellets), Aebiom (biomassa), Cepf (skogsägare), Elo (markägare) och Eustafor (statliga skogar) befarar att kaskadnyttjandet ska inskränka användningen av rundvirke för energiändamål.
Organisationerna hänvisar till det förslag till hållbarhetskriterier för biobränslen som kommissionen släppte i början av hösten. Enligt förslaget vill EU vara med och styra leveranserna av virket.
I ett gemensamt pressmeddelande betonar organisationerna att kaskadprincipen inte får bli rättsligt bindande. Det saknas bevis för att kaskadåtervinning skulle garantera träanvändningens konkurrenskraft och varaktighet.
I stället borde användningen av energived öka i Europa. Detta skulle främja produktionen av förnybar energi och öka försörjningen av råmaterial för att upprätthålla skogsindustrins konkurrenskraft. Detta skulle i sin tur gynna ekonomin på landsbygden.
Organisationerna kritiserar kaskadprioriteringarna, eftersom träets energianvändning hamnar längst ned på skalan i kedjan. Det är inte acceptabelt, eftersom träet är en förnybar, klimatvänlig råvara av elementär betydelse för sänkta utsläpp av drivhusgaser.
Träenergi har ett värde som explicit måste accepteras. EU får inte förhindra den tilltagande användningen av skogsresurser, inskärper Copa-Cogeca och de övriga fem organisationerna.
De uppmanar EU-institutionerna att stöda viktiga och positiva åtgärder som främjar infrastrukturen, det aktiva skogsbruket samt forskningen och utvecklingen inom skogssektorn. Detta vore viktigare än att driva på kaskadprincipen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab