Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.12.2013 / Landsbygdens Folk
Skogsvårdsavgiften bibehålls på Åland
Ett "stort orosomoment" för landskapsforstmästare Mikael Sandvik vid landskapsregeringens skogsbruksbyrå - och även för enskilda skogsägare - är dock om skatteförvaltningen fortsätter att bära upp avgiften på Åland trots de nya reglerna på fastlandet?
- Det är en sak som vi har tänkt ta till diskussion, fast det ännu inte blivit av, säger Sandvik.
Han påpekar att Åland har en så kallad överenskommelseförordning med statsmakten om att statliga skatteförvaltningen räknar ut och bär upp skogsvårdsavgiften också på Åland, trots att lagstiftningen hör till landskapets behörighet.
- Så länge vår lag ser ut som den gör och överenskommelseförordningen finns räknar vi med att skatteförvaltningen fortsätter med uppbörden.
Sandvik säger att frågan om ändring av den åländska skogsvårdsföreningslagen har varit uppe till diskussion.
- Men inga beslut är fattade och i dagsläget kan jag ingenting säga om hur det blir i framtiden, konstaterar landskapsforstmästaren.
Ålands skattedirektör Raija Aller-Mattsson räknar också med att skattebyråns uppbörd av skogsvårdsavgiften fortsätter så länge den åländska lagen inte ändrats och så länge det finns en överenskommelse om detta.
- Landskapet betalar ju en kompensation för det merarbete som avgiftsuppbörden på Åland innebär för skattebyrån, påpekar Aller-Mattsson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab