Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.11.2013 / SLC
MMMTike: Spannmålsskörden översteg 4 miljarder kilo
Enligt preliminära uppgifter om skördestatistiken från Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) preciseras uppskattningen av spannmålsskörden från i somras till 4,1 miljarder kilo. Skördeuppskattningen enligt uppgifter från odlarna är således större än den uppskattning som presenterades av sakkunniga i slutet av augusti och som uppgick till 3,9 miljarder kilo. Spannmålsskörden 2013 är den största på fyra år.

Vädret var gynnsamt under vegetationsperioden, vilket bidrog till att skörden av nästan alla åkerväxter blev större än normalt. De regnfria dagarna under själva skördearbetet möjliggjorde dessutom att skörden från nästan hela den besådda arealen kunde tas till vara. Skördeuppgifterna preciseras i februari 2014, då statistiken omfattar alla uppgifter från odlarna.

Under de senaste årtiondena har den normala spannmålsskörden i Finland uppgått till 3,6–4,2 miljarder kilo. Spannmålsskörden på 4,1 miljarder kilo i somras landade således på den övre gränsen för en normal skörd. Åren med missväxt har resulterat i undantag från den genomsnittliga skörden.

Med beaktande av variationerna i skördarna på grund av vegetationsperioderna har spannmålsskörden ändå ökat fortlöpande under hela den hundra år långa statistikhistorien. Spannmålsskörden översteg fyra miljarder kilo för första gången först år 1990. Åren 2000–2013 har spannmålsskörden överstigit fyra miljarder kilo rentav sex gånger.

Kornskörden var närmare två miljarder kilo

Hälften av spannmålsskörden består av korn. Kornskörden på cirka 1,9 miljarder kilo är 23 procent större än året innan. Största delen av kornskörden används till djurfoder. En femtedel av skörden, dvs. cirka 400 miljoner kilo, används till maltframställning. Havre odlas näst mest. Havreskörden steg med 14 procent från 2012. Havreskörden på cirka 1,2 miljarder kilo är den största på ett årtionde.

Höstspannmålen gav en låg hektarskörd

Största delen, dvs. 98 procent av spannmålen sås på våren i Finland, medan spannmålen i övriga Europa främst sås på hösten. Normalt ger spannmål som sås på hösten en större hektarskörd än spannmål som sås på våren. Den finska vintern kan dock skada höstspannmål, vilket var precis vad som inträffade i vintras. Därför var den genomsnittliga hektarskörden av vårvete (3 930 kg/ha) undantagsvis bättre än motsvarande skörd av höstvete (3 120 kg/ha) i somras.

Liten rågskörd

Rågskörden blev endast 27 miljoner kilo. Den svaga övervintringen och den lilla odlingsarealen ledde till den fjärde minsta rågskörden någonsin i Finland. Endast 1992, 1994 och 1999 var rågskörden ännu mindre. Råg är den enda spannmålen som så gott som regelbundet importeras till Finland. Det är endast sällan som rågskörden längre överstiger konsumtionen på cirka 100 miljoner kilo.

Potatis och sockerbeta gav en bra hektarskörd

Potatisskörden i höstas var normal, 27 procent större än hösten innan. Skörden uppgick till 620 miljoner kilo. Potatisskörden 2012 var den minsta på 25 år.  I motsats till spannmål pekar den långsiktiga trenden för potatisskörden nedåt. Planteringsarealen för potatis minskar hela tiden, och den ökande hektarskörden kompenserar inte helt för bortfallet. Potatisodlingen är dock rätt långt i balans med efterfrågan i Finland. Under år med bra potatisskördar exporteras potatis till bland annat Tyskland och Sverige.

Bakgrund till statistiken

Detta är preliminära uppgifter om den slutliga skördestatistiken som publiceras den 11 februari 2014. De preliminära uppgifterna baseras på information från lantbrukarna. Informationen har samlats in via webbtjänsten och per telefon från cirka 2 900 odlare. Den slutliga skördestatistiken i februari 2014 bygger på information från alla cirka 6 000 odlare som deltar i undersökningen. Skördearealerna för odlingsväxter har beräknats genom att från de odlingsarealer som finns i landsbygdsnäringsförvaltningens datasystem dra av de för närvarande kända arealer som rapporterats totalförstörda.

Läs mer

Tabellerna i anslutning till statistiken publiceras i tjänsten www.lantbruksstatistik.fi på webbplatsen för Skördestatistik.

Information om spannmålsskördens kvalitet finns i Tikes och Eviras gemensamma meddelande.

Mer information

Tike, Statistiktjänster
Forskare Anneli Partala, tfn 0295 313 145
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab