Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.11.2013 / Landsbygdens Folk
Jordbruket fick ingen inkomstuppgörelse
- Regeringen kunde åtminstone ha försökt visa att den inte har glömt jordbruket. Med sitt negativa beslut visar regeringen nu att den inte bryr sig om att trygga ett fortsatt inhemskt lantbruk som dessutom har en positiv effekt på vår bytesbalans. Det här torde vara första gången som jordbruket fullständigt åsidosätts i samband med en arbetsmarknadspolitisk helhetsuppgörelse. Vi känner oss svikna, säger en upprörd förbundsordförande.
Jord- och skogsbruksministeriet hade berett en ändring i förslaget till budget för 2014 som skulle ha gett 7,5 miljoner till i det nationella stödet till jordbruket nästa år. SLC och MTK hade i sin vädjan förra veckan framhållit att en inkomstförhöjning enligt arbetsmarknadsavtalet på 20 euro per månad skulle motsvara ett årligt behov på 20 miljoner euro för lantbrukets del.
Jord- och skogsbruksministeriet hade räknat fram 7,5 miljoner genom att se på antalet anslutna till LFÖPL-försäkringen och beaktat att avtalet om sysselsättning och tillväxt träder i kraft i augusti nästa år. Som ett alternativ hade ministeriet föreslagit en fortsättning av nuvarande nivå på återbäringarna av energiacciser till jordbruket.
När regeringen i tisdags gav offentlighet åt sin överenskommelse om kompletteringar i budgetpropositionen var det emellertid ett faktum att inget av de här förslagen hade gått igenom.
- I samband med det så kallade ramavtalet 2011 kom man överens om skatte- och socialpolitiska lättnader för att främja lönsamheten inom landsbygdsnäringarna och välmåendet för företagarna, påpekade producentorganisationerna i sin vädjan. Tyvärr är en del av de här åtgärderna ännu oförverkligade.
Till det kan man lägga att den då överenskomna förhöjningen av accisåterbäringarna upphör efter årsskiftet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab