Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.11.2013 / Landsbygdens Folk
Bondetåg höjde inte landsbygdsstödet
I förslaget till landskapsbudget för 2014, som den här veckan debatterats i lagtinget, fastställs finansieringsramen för EJFLU-programmet till 54,7 miljoner euro för åren 2014-2020.
Det betyder att landskapsregeringen håller fast vid de nedskärningar av landskapets motfinansiering av jordbruksstöden som lagtinget godkände i den så kallade omställningsbudgeten våren 2012.
- Det här är helt galet så länge det inte gjorts den konsekvensutredning av nedskärningens effekter som landskapsregeringen hela tiden har lovat, kommenterar ÅPF:s vd Henry Lindström.
Han räknar med att en konsekvensutredning sannolikt visar att det på Åland behövs investerings- och andra jordbruksstöd på minst samma nivå som under den nuvarande programperioden.
- Därför borde man i budgeten för den kommande programperioden ha tagit upp samma motfinansiering som i den pågående programperioden eller lämnat summan helt öppen, tycker Lindström.
ÅPF:s ordförande Anders Englund, som också är lagtingsledamot, säger att han av landskapets finansminister Roger Nordlund fått beskedet att summan på 54,7 miljoner kan ändras under kommande år.
Näringsministern Fredrik Karlström har för sin del i lagtingets talarstol påpekat att landskapsregeringen först också vill se hur det nya finländska LBU-programmet ser ut.
Englund säger att den konsekvensutredning av LBU-programmet som ÅPF efterlyst borde ha varit igång "redan länge", men att han fått informationen att landskapsregeringen vill vänta för att kunna göra en utvärdering där man jämför med rikets nya LBU-program.
Enligt Englund kommer ÅPF att höras om budgeten och det nya åländska LBU-programmet i lagtingets finansutskott, där han själv är suppleant.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab