Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.11.2013 / Landsbygdens Folk
Kommissionens CAP-tolkning kritiseras av medlemsländerna
Enligt det tyska nyhetsbrevet Topagrar har delegationer från 23 medlemsländer undertecknat en skrivelse där man uppmanar kommissionen att hålla sig till de politiska beslut som fattades i juni.
De nationella regeringarna har presenterat en lång lista med exempel på avvikelser. Medlemsländerna understryker ändå att kritiken inte ska tillåtas äventyra de uppnådda förhandlingsresultaten.
De kritiska medlemsländerna påtalar att kommissionen inte vill godkänna stödberättigade remsor nära skogskanter som åkermark om de är avdelade som ekologiska fokusområden.
En sådan tolkning uteslöts uttryckligen av jordbruksministrarna med stöd av parlamentet, framhåller medlemsländerna. Länderna kritiserar också orimligt stränga krav för växtföljden på ekologiska fokusområden.
Kommissionen vill också införa bestämmelser som begränsar användningen av växtskyddsmedel i kvävefixerande grödor som odlas på ekologiska fokusområden. Användningen av mineralgödsel skulle helt uteslutas.
Medlemsländernas representanter framhåller att detta inte är ändamålsenligt. Dessutom avviker begränsningen från de lagstiftande organens överenskommelse och förändrar dess betydelse.
Enligt uppgift utreder kommissionen möjligheten att förbjuda användningen av växtskyddsmedel på ekologiska fokusområden från år 2015. Detta går emot de politiska besluten i rådet och parlamentet och stöter på patrull i flera medlemsländer.
Kritikerna framhåller att EU-institutionerna hade enats om att proteinväxter ska få odlas på ekologiska fokusområden med beaktande av god jordbrukssed som tillåter insats av gödsel och växtskyddsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab