Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.11.2013 / Landsbygdens Folk
Nationella stödet 4 miljoner lägre nästa år
Det är producentorganisationerna SLC och MTK som förhandlar med jord- och skogsbruksministeriet om det nationella stödpaketet.
SLC:s styrelse behandlade ett första utkast till stödpaketet på sitt möte i måndags. Om knappa två veckor möts SLC:s förbundsfullmäktige i Helsingfors för att ta ställning till paketet.
Parterna har utgått ifrån att det nationella mjölkstödet hålls kvar i form av ett literstöd i hela landet ännu nästa år. Dessutom strävar man efter en stödnivå på 3 cent per liter på A- och B-områdena.
Växthusarealen väntas sjunka under 2014 på A- och B-områdena och därför kalkylerar man nu med en liten höjning av arealstödet.
Parterna har också diskuterat situationen för hästhållningen, vars stöd försvinner i södra Finland senast 2015.
Ministeriets linje är att den inbesparing som drabbar det nordliga stödet skulle förverkligas genom att sänka det allmänna hektarstödet på C2-området och norrut. SLC:s styrelse gav på sitt möte i måndags riktlinjer om att reda ut även andra alternativ.
När det gäller det frikopplade stödet till svin och fjäderfä minskar referensmängderna så pass mycket att stödet torde stiga med ett par euro per djurenhet på A- och B-området och för den del som överskrider 200 djurenheter i besättningar på C-området. Stödet på C-området är oförändrat upp till 200 djurenheter.
Kalkylerna har visat sig hålla ganska noggrant i det här årets stödpaket, och därför blir det bara små korrigeringar nu mot slutet av året.
Ramarna för 141-stödet och en högre mjölkproduktion än kalkylerat på A- och B-områdena medför i alla fall att literstödet på mjölken sänks med 0,1 cent till 2,9 cent per liter. Det kommer att medföra att stödets efterlikvid blir 0,1 cent per liter i stället för 0,2, som tidigare väntats.
Dessutom är växthusarealen på A- och B-områdena en aning större än beräknat. Det medför att stödnivåerna sänks med 30 cent till 10 euro per kvadratmeter i lång odling och med 10 cent till 3,70 euro per kvadratmeter i kort odling.
Eftersom antalet husdjursgårdar på A- och B-områdena minskat så stiger hektarstödet enligt artikel 141 till husdjursgårdarna från 39 till 41 euro per hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab