Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.11.2013 / Landsbygdens Folk
Förbudet mot neonikotinoider i kraft i december
- Visst har odlingen av rybs gått ganska dramatiskt nedåt under de senaste åren, men det beror delvis på att spannmålspriserna varit bra, så det har varit ekonomiskt säkrare att odla spannmål. Det har också funnits problem i själva rybsodlingen och skördarna har minskat. Då det gäller de flesta andra grödor har skördarna stigit åtminstone litet, men rybsodlingen har gått nedåt. Bidöden är bara en av många orsaker till det här. En del säger också att förädlingssidan har gjort felsatsningar.
Jern konstaterar att ekoböndernas förslag att man också inom konventionell odling i högre grad skulle gå över till att odla höstrybs kanske kunde vara en möjlighet i södra Finland, men hon frågar sig om växtperioden räcker till längre norrut.
- Höstoljeväxterna måste sås tidigt, vilket innebär att den föregående grödan måste skördas tidigt. Ekobönderna har en klar fördel här, eftersom de har vall på åkern som de plöjer ner, och det kan de göra tidigt. Men för konventionella odlare kan det bli svårare att övergå till höstoljeväxterna.
En annan problematik som förbudet mot neonikotinoider gett upphov till är lagren av färdigt betat utsäde.
- Vi har stora mängder betat utsäde i lager i Finland. I somras tog både utsädeshandlarna och MTK kontakt med oss och undrade vad vi tänker göra åt det faktum att vi i Finland har betat utsäde som skulle räcka för nästan ett helt års sådd. Orsaken är att utsädet betas i januari/februari för två år åt gången.
Jern berättar att den finska utsädeshandeln var upprörd eftersom man i Finland främst sysslar med vårsådd, medan resten av Europa sår på hösten. Ute i Europa hann man alltså reagera i tid över förbudet och har inte samma omfattande lager av betat utsäde som vi.
Efter att förbudet mot neonikotinoider kom, startade Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT och Evira ett tvåårigt forskningsprojekt med målsättningen att utreda hur neonikotinoiderna påverkar bina.
- Slutresultat kommer först våren 2015, men vi har blivit lovade någon form av preliminära resultat till jul eller i början av januari. Lagstiftningen ger möjlighet till undantagslov vid växtskyddsproblem där man inte har godkända växtskyddsmedel eller andra tillgängliga metoder, säger Jern. MTK har för en dryg vecka sedan lämnat in en dispensansökan till Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab