Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.11.2013 / Landsbygdens Folk
Franskt krav på uppskov för neonikotinoider i utsäde
EU-kommissionen ville ursprungligen förbjuda de tre neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam redan den första juli, men sköt senare fram tidpunkten till den första december. Förbudet gäller tillsvidare för två år framåt.
Nu kräver de franska utsädesleverantörernas organisation UFS att fristen ska förlängas med ett halvt år. Enligt UFS har de franska företagen fortfarande betat utsäde för raps och majs i lager till ett värde av 30 miljoner euro.
Utsädet hade redan behandlats då kommissionen senaste vår beslöt att dra in neonikotinoiderna. Det betade utsädet kan inte längre saluföras och måste förstöras. Detta förorsakar extra kostnader.
Det franska jordbruksministeriet ger inte stora förhoppningar om ett uppskov. Representanter för ministeriet säger att kommissionens beslut inte lämnar något handlingsutrymme för användning av betat utsäde.
Den nya UFS-ordföranden Régis Fournier vill ändå inte ge upp. Han uppger att organisationen igen ska kontakta jordbruksministeriet för att understryka utsädesleverantörernas legitima krav på en förlängd frist.
EU-kommissionen beslöt i maj att begränsa användningen av tre neonikotinoider. Beslutet fattades av kommissionen då medlemsländerna inte lyckades mobilisera en kvalificerad majoritet, varken för eller emot.
Agrarkoncernerna Bayer Crop Science och Syngenta anser att EU-kommissionen fattade beslutet att begränsa användningen av neonikotinoider på lösa grunder. Båda koncernerna låter EU-domstolen pröva om kommissionen handlade rätt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab