Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.11.2013 16:20:02 / Agrolink
Svenska Skogsplantor utvecklar sin verksamhet i Finland

Svenska Skogsplantor, SSP, är den största producenten av skogsplantor i Sverige. Företaget effektiverar nu sin verksamhet i Finland och erbjuder de finländska skogsägarna sin expertis. De plantor som SSP driver upp ur förädlade frön är redan kända bland många finländska skogsägare. Plantorna har tidigare importerats och marknadsförts av SSP:s dotterbolag NPF Taimi Oy.

Från början av november sköts försäljning, lagring och leverans på den finska marknaden direkt av SSP. SSP:s finska försäljningskontor finns på Brändö i Vasa.

- Vi har funnits på den finska marknaden sedan 1995 men nu vill vi erbjuda våra finländska kunder ALL den expertis och ALLA de produktionsresurser som moderbolaget har. Det lyckas bäst då vi arbetar direkt inom moderbolaget, säger Johan Grönros, SSP:s representant i Finland.

Det förädlade fröet kommer från SSP:s egna fröplantager där man har planterat noggrant utvalda plantor med hög genetisk kvalitet. Plantor som drivs upp ur frön från fröplantager växer snabbare och ger en bättre virkeskvalitet.

- Vår forskning visar att man genom att använda plantor uppdrivna ur förädlat frö kan få en skog som växer snabbare än normalt. I tallplanteringar kan tillväxten vara upp till 22 % och i granplanteringar upp till 14 % snabbare, intygar SSP:s fröchef, agroforstdoktor, Finnvid Prescher.
   
- Vi vill ge våra plantor de bästa förutsättningarna och strävar därför efter att de också skall ha en motståndskraft utöver det vanliga mot sjukdomar och skadeinsekter, understryker Prescher.

Har generna faktiskt någon betydelse?
Alla som håller på med djurhållning strävar efter att genom noggrant övervägd avel ta fram individer med goda genetiska förutsättningar. Vi fungerar enligt samma princip, det vill säga vi väljer ut de bästa individerna ur ett trädbestånd och tar frön av dem. En sak som skiljer oss från djurhållning är att det tar minst tjugo år att åstadkomma en fröplantage.

Produktion av genetiskt högkvalitativa plantor kräver förutom långsiktighet väldigt mycket resurser, förklarar Grönros.

Svenska Skogsplantor som sedan 2003 utgör en del av Sveaskogkoncernen är en betydande aktör i sin bransch. Företaget har 115 anställda och satsar årligen cirka tre miljoner euro på forskning och utveckling. SSP samarbetar i stor utsträckning med Sveriges största skogsforskningsinstitut Skogsforsk.

- I Sverige är vi kända som en föregångare i branschen, säger Finnvid Prescher.
Via sitt dotterbolag har SSP också gjort banbrytande arbete i Finland.

- Vi var den första plantproducenten i Finland som sålde plantor till ett fast pris och alltid levererade dem i pappkartonger, berättar Grönros.

Grönros och Prescher påminner om att plantor som drivits upp ur förädlade frön inte är det enda sättet att befrämja planteringarnas tillväxt. SSP levererar alla sina plantor i vila. Plantorna lagras över vintern i kall- och fryslager där temperaturen är minus tre grader. Fryslagringen gör att plantan rotar sig bättre och underlättar hanteringen av plantorna.

- Plantornas knoppar bör vara i vila vid transport och plantering eftersom knoppar som öppnat sig lätt tar skada. Vällagrade plantor med friska rötter är lätta att hantera, understryker Grönros.

Är plantor av förädlat frö dyrare?
- Prisskillnaden jämfört med andra plantor är förvånansvärt liten, säger Grönros. Några tiotals euro mer per planterat hektar är inte mycket med tanke på den ekonomiska fördelen som skogsägaren får då den planterade skogen är avverkningsfärdig redan cirka åtta år tidigare än skog planterad med plantor uppdrivna ur beståndsfrön.
     
- Skogsforsk har beräknat att nettoavkastningen per hektar av en granplantering där man har använt Svenska Skogsplantors förädlade plantor som drivits upp ur frön från fröplantagerna i Säleby och Rörby är nästan 500 euro större. Vid beräknande av nettoavkastningen har intäkter och kostnader diskonterats till dagen för markberedningen med 3 % ränta.

Det påstås att snabb tillväxt ger sämre virkeskvalitet. Är det sant?

Det är viktigt att plantera rätt träsort på rätt ställe. Om man till exempel planterar tall på för bördiga marker blir virkeskvaliteten lidande, berättar Finnvid Prescher. I fröförädlingen har vi också beaktat virkeskvaliteten. Plantor från förädlat frö som planterats på adekvata marker växer snabbare men ger trots det ett tätfibrigt virke. Trädens kviststruktur är också bättre vilket gör att träden håller bättre för väder och vind och att virket är lättare att hantera.

Svenska Skogsplantor har åtta plantskolor på olika håll i Sverige. Dessutom har man en fröstation och cirka femtio fröplantager. I Finland har man för närvarande tre fryslager. Koncernen producerar årligen 120-130 miljoner plantor och är därmed den största plantproducenten i Norden.

Tilläggsuppgifter fås av Johan Grönros, telefon 0500 569 566


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab