Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.11.2013 / SLC
SLC: Hela EU med i satsningar på djurvälfärd
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. godkänner inte brott mot djurskyddslagen. SLC anser att det bildmaterial som presenterades i MTV:s program 45 minuuttia onsdagen den 13.11.2013 inte ger en korrekt helhetsbild av den finländska svinproduktionen i dagsläget. Branschen har under de senaste åren utfört ett omfattande utvecklingsarbete för att förbättra djurens välbefinnande och arbetet fortsätter. SLC poängterar dock att finländska producenter redan nu har svårt att möta konkurrensen på den gemensamma marknaden, och det är därför av största vikt att hela EU är med i satsningar på djurvälfärden.

SLC anser att det är bra att det finns en offentlig debatt om husdjursproduktionen och djurens välmående. SLC förutsätter dock att diskussionen är konstruktiv och saklig samt att metoderna för påverkan är lagliga. Det är i hela samhällets intresse att djurens välfärd kan fortsätta att utvecklas i samförstånd.

SLC underkänner de sensationssökande metoder som djurrättsaktivister tillämpar, där man drar ut på att överlämna material till myndigheter i väntan på det först publiceras i media. Att med noga utvalt bildmaterial framställa sjuka djur som representativt för hela näringen fördöms av SLC.

Svinens välmående har under de senaste åren utvecklats på många sätt på köttbranschens eget initiativ. Producenter har skolats i för svin typiskt beteende och användning av stimulansmaterial, t.ex. leksaker och möjlighet att böka. I hälsoklassificeringsregistret för svin, Sikava, har gränsvärden för ansvarsfull produktion definierats och vid veterinärernas hälsogranskningsbesök har man fäst allt större uppmärksamhet på djurens beteende. Även en undersökning genomförd med Welfare Quality®-metoden visar att slaktsvin i Finland mår klart bättre än i Mellaneuropa. Styrkorna i den finländska produktionen är djurens hälsa, beteende och utrymmen.

SLC fortsätter det aktiva arbetet för att förbättra de finländska produktionsdjurens levnadsförhållanden bland annat också genom att värna om lantbrukarnas psykiska och ekonomiska välmående. För gårdar som kämpar med lönsamhetsutmaningar har det blivit allt vanligare att också bondens ork tryter. Samhället och aktörer i livsmedelskedjans olika led måste se till att producenten får en rättvisare andel av priset för att kunna investera och utveckla produktionsförhållandena i en positiv riktning. Genom att välja inhemska köttprodukter kan också enskilda konsumenter inverka positivt på produktionsdjurens välmående nu och i framtiden.

SLC, MTK, Pälsuppfödarnas förbund och Förbundet för maskinentreprenörer uppvaktade i september justitieminister Anna-Maja Henriksson med en skrivelse med krav på ändring av strafflagen i förebyggande syfte för att få ett bättre straffrättsligt skydd för företagare att idka sin verksamhet. Organisationerna är missnöjda med tillämpningen av strafflagen, som i praktiken har så liten effekt att den inte skyddar lantbruksföretagare mot olaga intrång. Polisen och domstolsväsendet har också visat sig vara rätt så kraftlösa mot intrång eftersom strafflagen inte omfattar den typen av brott. Angrepp mot djurgårdar har ofta utretts med hänvisning till strafflagens 24 kapitel, tredje paragrafen, om brott mot offentlig frid. Det har inte heller funnits tillräckligt med resurser för att utreda brotten och det brister i förundersökningsmetoderna. Justitieminister Henriksson har lovat utreda frågan internt inom ministeriet.


För mera information:
Tomas Långgård, svinproducent, SLC:s styrelsemedlem och ordförande i SLC:s slaktdjursutskott, tel. 050 555 3646
Johan Åberg, SLC:s verksamhetsledare, tel. 040 523 3864
www.slc.fi

Övrigt material:
- Pressmeddelande 12.9.2013: SLC: Krav på bättre rättsskydd för producenter och landsbygdsföretagare http://www.slc.fi/pressmeddelande_show.asp?id=472


Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. är den finlandssvenska landsbygdens och jordbrukarnas intresseorganisation. SLC har cirka 12 000 medlemmar som fördelar sig över 70 lokalavdelningar och fyra landskapsförbund.




Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab