Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.11.2013 / SLC
MMMTike: Datainsamlingen till undersökningen om lantbrukets struktur har börjat
Den elektroniska datainsamlingen till undersökningen om lantbrukets struktur har börjat. Undersökningen om lantbrukets struktur 2013 är en urvalsundersökning som omfattar cirka 20 000 lantbruks- och trädgårdsföretag och som reder ut den finländska lantbruks- och trädgårdsekonomins struktur, arbetskraft och företagsverksamhet. I undersökningen insamlas endast sådana uppgifter om odlarna som inte fås från jordbruksförvaltningens register.

Uppgifterna insamlas av gårdarna med en webbförfrågan. Lösenord och lägenhetssignum som behövs för förfrågan har postats till mottagarna. Webbförfrågan är ett smidigt sätt att delta i undersökningen: man kan svara på frågorna när man vill och man behöver inte svara på alla frågor genast.

Den elektroniska datainsamlingen pågår till 20.12.2013. Tikes mål är att 60 procent ska svara på förfrågan elektroniskt. Uppgifterna från dem som inte svarat elektroniskt insamlas per telefon i januari 2014.

Strukturundersökningen utförs i alla EU-länder                                                                  

I Finland utförs undersökningen om lantbrukets struktur av Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Tike, som är en av Finlands fyra statistikmyndigheter. Tikes lagstadgade uppdrag är att producera statistik över lantbruks- och livsmedelsnäring.

Undersökningen om lantbrukets struktur genomförs samtidigt i alla EU- och EES-länder. De jämförbara resultaten är viktig information för beslutsfattare, forskare och andra aktörer inom sektorn. Resultaten av strukturundersökningen är mycket viktiga i uppföljningen av jordbrukspolitikens konsekvenser och planeringen av den framtida jordbrukspolitiken. Att den statistik som används i beslutsfattandet är tillförlitlig är också viktigt för odlarna.

Strukturundersökningar behandlas regelbundet på arbetsgruppsmöten vid EU:s statistikmyndighet Eurostat. Finlands representant, aktuarie Jaana Kyyrä: ”Att strukturundersökningen är viktig lyfts fram på varje möte. Eurostats tjänstemän påpekar att undersökningen om lantbrukets struktur genomförts under nästan 50 år. Undersökningen är en unik informationskälla i planeringen, utvecklingen och utvärderingen av unionens jordbrukspolitik. Lantbruksräkningen 2010 kompletterades till exempel med variabler som beskriver lantbrukets miljökonsekvenser och som används i uppföljningen av EU:s nya, miljövänligare jordbrukspolitik och för att ta fram miljöindikatorer för jordbruket.”

Ytterligare information om undersökningen:

http://www.maataloustilastot.fi/rakennetutkimus

Jaana Kyyrä, aktuarie, tfn 0295 531 3142
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@mmmtike.fi

www.lantbruksstatistik.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab