Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.11.2013 / Landsbygdens Folk
Nationella LFA-pengar blir åländskt näringsstöd
Det handlar om totalt 800.000 euro, som landskapsregeringens näringsminister Fredrik Karlström nu i stället vill satsa som ett allmänt stöd för det åländska näringslivet.
Ålands producentförbunds vikarierande vd Henry Lindström finner det anmärkningsvärt att pengar som frigörs ur den åländska jordbruksbudgeten på det här sättet omvandlas till ett allmänt näringsstöd. Särskilt med tanke på att anslagen för jordbrukets investeringsstöd under flera år inte har räckt till.
- Säkert behövs pengarna också för det övriga åländska näringslivet, men vi är nog lite besvikna. Vi kommer aldrig att få tillbaka pengarna till jordbruket, kommenterar Lindström.
Nedräkningen för den åländska avbytarverksamheten fortsätter enligt tidigare planer med målet att vara privatiserad från 2015.
Redan i årets landskapsbudget finns en skrivning att den framtida avbytarverksamheten ska diskuteras med näringen, men Lindström konstaterar att "ingenting har hänt" på den fronten.
ÅPF och Ålandsmejeriet ÅCA heller inte fått någon respons från landskapsregeringens sida för sitt förslag att avbytarverksamheten i framtiden skulle administreras av Ålands hushållningssällskap i stället för direkt av landskapsregeringen som nu är fallet.
- Vi står ganska långt ifrån varandra i avbytarfrågan och är bekymrade för hur man i framtiden exempelvis kan garantera avbytare vid sjukdomsfall när det hela tiden tas pengar bort från jordbruket, säger Lindström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab