Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.11.2013 / Landsbygdens Folk
Branschavtal tryggar betodlingen i Finland
Enligt MTK:s sockerbetsutskott är detta mycket viktigt för att trygga betodlingens framtid i Finland. Utskottet konstaterar också att betodlingen efter en lång tid av osäkerhet äntligen har fått stabila ramar som ger säkerhet för framtida planering och investeringar.
EU-paketet tryggar på lång sikt möjligheterna för finländska betodlare att utveckla sin produktion, anser Pekka Myllymäki, som är ordförande för MTK:s sockerbetsutskott. Han representerar också Finland i EU:s ständiga expertgrupp för socker.
Myllymäki berömmer EU-parlamentets starka och bestämda linje för att trygga betodlarnas ställning gentemot sockerindustrin. Föreskrifterna om branschavtal i lagstiftningen befäster denna linje.
Enligt Myllymäki tyder allting på att betodlingen kommer att fortsätta i Finland. Branschavtalen garanterar ett meningsfullt pris och vettiga leveransvillkor, som till exempel transportersättning.
Enligt MTK:s sockerutskott är odlarna och Sucros båda ägare införstådda med målsättningarna. Fabriken behöver odlingskontrakt för en areal av 14.000 hektar, vilket förutsätter motiverade betodlare.
Under det nuvarande kvotsystemet återstår ännu tre vårsådder. Därefter tryggas betproducenternas ställning av sockerlagstiftningen. Enligt MTK vore det nu lämpligt att rekrytera ett tillräckligt antal nya odlare för att trygga råvarutillgången för fabriken i Säkylä.
Myllymäki representerar Finland i de europeiska betodlarnas centralorganisation CIBE. Organisationen arrangerade denna vecka en konferens i Finland om odlingsteknik. Ett hundratal experter möttes i Åbo och bekantade sig också med fabriken i Säkylä.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab