Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.11.2013 / Landsbygdens Folk
USA skrotar sitt förbud mot importerat EU-nötkött
Kommissionen anser att USA har behandlat EU orättvist i BSE-frågan, eftersom motsvarande handelshinder för Japan och Kanada har avlägsnats redan tidigare.
Det amerikanska beslutet markerar slutet på en lång politisk process för att avskaffa förbudet. Den plötsliga välviljan från USA:s sida kan betraktas mot bakgrunden av de nystartade förhandlingarna om frihandel mellan USA och EU.
Lagändringen skulle med rätta ha offentliggjorts redan i början av oktober, men processen stoppades av USA:s budgettvist. Ett meddelande om lagändringen ska härnäst publiceras i Federal Register, varefter den träder i kraft efter 90 dagar.
EU-kommissionen informerade om den amerikanska lagändringen senaste veckoslut. I Bryssel välkomnar man beslutet med anmärkningen att det omotiverade förbudet borde ha hävts tidigare. Nu kan EU i varje fall återgå till normala handelsprocedurer.
Kommissionen framhåller att EU har gjort stora ansträngningar för att kontrollera och utrota BSE. Nästan alla medlemsländer har tilldelats en likvärdig eller högre riskstatus, jämfört med de flesta andra länder i världen.
Standarderna infördes år 2005. EU förväntar sig att de återstående importrestriktionerna för kött från får och getter ska hävas snart, så att de amerikanska importbestämmelserna också på denna punkt motsvarar internationella normer.
Kommissionen understryker att EU upprätthåller en hög livsmedelssäkerhet för konsumenter, både inom och utanför gemenskapen. EU-normerna bygger på internationella standarder och vetenskapliga rön.
Marknadsöppningen sänder också viktiga signaler till andra handelspartner i hela världen med budskapet att nötkött från EU är säkert, avslutar kommissionen.
Det amerikanska jordbruksministeriets beslut har tagits emot med glädje i bland annat Irland, som hoppas få exportera kvalitetsnötkött till USA.
Enligt de irländska producenterna borde de amerikanska konsumenterna vara intresserade av naturligt producerat nötkött från irländska kor som går på grönbete en stor del av året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab