Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.11.2013 / Landsbygdens Folk
EU förhandlar vidare om frihandel med USA
Handelskommissionär Karel De Gucht understryker att kommissionen har ett tydligt mandat att förhandla. Medlemsländerna bekräftade mandatet vid förra veckans toppmöte. Därför kan kommissionen gå vidare med samtalen.
Delegationerna ska så snart som möjligt komma överens om ett nytt datum för den andra förhandlingsrundan. Förhandlingarna avbröts i oktober som en följd av budgethaveriet i USA. Den tredje rundan är från tidigare inplanerad i medlet av december.
Trots den officiella optimismen är förtroendet mellan parterna svalt. I anslutning till EU-toppmötet ifrågasatte parlamentets talman Martin Schultz att parterna ärligt kan se varandra i ögonen.
Enligt Schultz är utgångsläget inte det bästa om USA från början vet vilka krav européerna kommer att ställa.
Men stats- och regeringscheferna anser att underrättelsetjänster och samtalen om handeln ska behandlas separat från varandra. Skadorna blir större om EU vägrar att förhandla, lyder resonemanget.
Det finns utan tvivel gott om andra problem att tackla då förhandlingarna går vidare. Tekniska normer och konkurrensregler ska slipas mot varandra i förhoppningen att finna gemensamheter.
Klorbehandlingen av fågelkött, klonade djur och genmodifierade grödor är bara ett par exempel på kontroverser. EU vill inte heller tumma på sina geografiska ursprungsbeteckningar, som är viktiga för att profilera produkterna i USA.
Men än så länge är parterna måna om att betona gemensamma inkörsportar framom konflikter.
I likhet med samtalen om frihandel med Kanada lämnas de största problemen till ett senare skede. Då nästan allt annan är färdigt, börjar manglingarna om export av USA-kött till EU och gränsskyddet för europeiska mjölkprodukter i USA.
Samtalen med Kanada har framställts som en generalrepetition för det transatlantiska partnerskapet TTIP. Med tanke på att förhandlingarna med Kanada dröjde fyra år, förefaller målet att slutföra avtalet redan år 2015 som rätt utopistiskt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab