Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.11.2013 / Landsbygdens Folk
GMO-motståndare förlorade folkomröstning i USA
En seger för medborgargruppen mot GMO i folkomröstningen i Washington skulle ha fått långtgående konsekvenser för livsmedelsindustrin. Detta befarades uppmuntra andra delstater att införa en märkningsplikt, som till slut kunde bli obligatorisk i hela USA.
Enligt opinionsundersökningar före omröstningen väntades en klar seger för medborgarinitiativet för en produktmärkning. Efter den preliminära rösträkningen framgick ändå att 54,8 procent av väljarna gick emot en obligatorisk GMO-märkning.
Medborgargrupperna för märkning anklagar livsmedelsindustrin för att ha påverkat folkomröstningen med dyra kampanjer mot initiativet till produktmärkning.
Monsanto, DuPont, Dow AgroScience och Bayer har investerat 22 miljoner dollar i en motkampanj. Medborgarinitiativets stödgrupper hade cirka 8 miljoner dollar till sitt förfogande.
Mönstret från motsvarande omröstning i Kalifornien senaste år upprepade sig. Bara 47 procent av väljarna i Kalifornien röstade för en GMO-märkning, fastän rundfrågorna före valet tydde på en klar majoritet för obligatorisk märkning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab