Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.11.2013 / SLC
Tike: Lagren av matpotatis på genomsnittlig nivå
I mitten av oktober uppgick lagren av matpotatis till 208 miljoner kilo, vilket var betydligt mer än under missväxtåret förra hösten. Den totala lagrade mängden mat- och matindustripotatis ökade till 248 miljoner kilo. Lagersituationen den här hösten kan betraktas som genomsnittlig. De två föregående åren var exceptionella vad gäller mängden potatis: 2012 var ett missväxtår och lagren rekordartat små, medan lagren var rekordstora 2011. Uppgifterna baserar sig på statistik av Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) som undersöker mängden lagrad matpotatis två gånger om året.

Väderleksförhållandena sommaren 2013 var gynnsamma för potatis. Skördenivån steg till över 33 ton per hektar på de huvudsakliga odlingsområdena i Österbotten, och även medelskörden för hela landet steg till 31 ton, jämfört med endast 24 ton per hektar i fjol. Den sammanlagda odlingsarealen för mat- och matindustripotatis låg på samma nivå som i fjol, och således beror ökningen av lagren på den mycket goda skörden.

Potatis odlas främst i Österbotten

Potatisodlingen är starkt koncentrerad till Österbotten. Mat- och matindustripotatis odlades mest inom Österbottens ELY-centrals område och näst mest i Norra Österbottens och Södra Österbottens ELY-centrals område. Rentav 80 procent av gårdarnas matpotatislager fanns i dessa tre ELY-centralers områden.

Potatis även på export

Väderleken under vegetationsperioden bidrog till den goda skörden, men den medförde också problem vad gäller kvaliteten. Knölarna blev ställvis för stora för att användas som matpotatis, och när potatis skördas i torra förhållanden skadas de lättare. Den periodvisa torkan hämtade med sig växtsjukdomar, såsom silverskorv och filtsjuka, vars slutliga konsekvenser blir klara först under lagringen.

I många EU-länder och även i västra Ryssland har potatisodlingen däremot stött på problem till följd av väderleksförhållandena. Det bådar gott för potatisexporten. Enligt statistik från Tullen har potatis exporterats till Polen, Tyskland och Sverige. Från EU-länder har potatis inte exporterats till Ryssland, eftersom landet i början av juli införde förbud mot potatisimport på grund av växthälsorelaterade orsaker.

Bakgrund till statistiken

De gårdar som odlar mat- och matindustripotatis och deras produktionsarealer erhölls från landsbygdsnäringsförvaltningens datasystem. Förfrågan om matpotatislagren skickades i mitten av oktober till gårdar som odlar mat- och livsmedelsindustripotatis på en areal som överstiger 2 hektar. Enligt den odlade 727 gårdar mat- och matindustripotatis i år, och odlingsarealen uppgick till 12 423 hektar. Lagerförfrågan gjordes som en urvalsundersökning i samband med skördeundersökningen och den omfattade 398 gårdar. Svarsprocenten var 83. Lagerförfrågan skickas på nytt till samma odlare i mitten av januari.

När arealuppgifter jämförs med tidigare år bör det beaktas att arealen för mat- och matindustripotatis sedan 2012 även omfattar odling av sättpotatis och odling för eget bruk samt övrig potatis.

Tabellerna i anslutning till statistiken publiceras i tjänsten www.lantbruksstatistik.fi på webbplatsen för Statistik över lagren av matpotatis.

Annan statistik:
Preliminär skördestatistik

Mer information:

Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen, tfn 020 77 21374
E-postadresserna har formen namn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab