Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.11.2013 / SLC
SLC: Onödig mark odlas för mat som slängs bort
Att matproduktion och -konsumtion påverkar miljön kommer vi aldrig helt i från. Därför är det avgörande att vi i hela matkedjan försöker minska på matens miljöpåverkan. Matsvinnet sätter stora spår på omgivningen och genom att minska på mängden mat som går till spillo i hela livsmedelskedjan kan vi samtidigt också göra en miljögärning.

Enligt en pågående nordisk undersökning, genomförd som ett projekt under svenska Jordbruksverket, uppgår värdet på matsvinnet till 500 miljoner euro. Från matsvinnet uppkommer dessutom omfattande miljökonsekvenser och utsläpp av klimatgaser. I vikt uppgår den bortslängda andelen potatis, morot, lök, mjölk och svinkött i Sverige, Norge, Danmark och Finland inom primärproduktionen och delar av industrin till 45 000 ton. Odlingsarealen som krävs för att producera maten som slängs bort motsvarar 91 000 hektar.

– Dessa fem livsmedel står för bara en bråkdel av all mat, vilket innebär att det faktiska matspillet i vikt och odlad mark de facto är mångfalt större. När man dessutom tar i beaktande den del som slängs bort i hushållen blir summorna ytterligare mångfalt större. Är det skäligt att så mycket mat årligen går till spillo, frågar sig Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Genom att slösa med mat slösar man också med de resurser, t.ex. vatten och energi, som går åt för att producera maten.
– Ju längre ut i matkedjan som matsvinnet sker, desto mer ökar resurserna som går till spillo. Det innebär att när hushållen slänger mat ger det en förhållandevis större miljöpåverkan än svinn tidigare i kedjan eftersom bl.a. förädling, förpackning, lagring och transport ökar miljöpåverkan för slutprodukten. Förutom matsvinnet i konsumtionsändan är det även viktigt att försöka minska svinn och produktionsförluster i matens produktionsskede, påminner Wikström.

Det tyder på enighet inom matsektorn när en stor uppsjö aktörer och organisationer har slutit upp kring den första nationella Spillveckan som firas den 4-10 november. Även Europaparlamentet har år 2012 antagit en resolution att man ska minska matsvinnet med 50 procent år 2025 jämfört med år 2010.
- Från producentorganisationens sida hoppas vi att så många konsumenter som möjligt tar till sig kampanjens budskap och flitigare börjar ta tillvara mat och därigenom de resurser som går åt att producera den, säger Wikström.

Svinnet i primärproduktionen utreds som bäst i Food Spill 2-projketet och för de nordiska länderna fortsätter även utredningsarbetet i form av ett fortsättningsprojekt (2013-2014).

Information om spillveckan hittas på www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko eller på Spillveckans Facebook-sida www.facebook.fi/havikkiviikko.

Andra länkar:
Ruokatieto
Marthaförbundets beräkningar av kalasmat
Helsingforsregionens miljötjänsters tips om matrester
Hävikistä herkuksi-recept



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab