Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.11.2013 / Landsbygdens Folk
EU tar upp tullpolitiken med Norges nya regering
Under den senaste mandatperioden har jordbrukspolitiken i huvudsak formulerats av Senterpartiet som också har haft jordbruksministerposten. Men valets vinnare Høyre och Fremskrittspartiet vill liberalisera det starkt reglerade jordbruket och sänka tullskyddet.
Fremskrittspartiet har tagit över jordbruksministeriet och lovar friare vindar. Den nya jordbruksministern Sylvi Listhaug härstammar visserligen från ett jordbruk, men hennes utnämning är ingen god nyhet för Norges bönder.
Före valet sade Listhaug att det norska jordbruksstödet kan jämföras med kommunism. Producentorganisationerna är rejält bekymrade över jordbrukspolitikens öde. Före valet hotade Fremskrittspartiet att avskaffa den centrala jordbruksuppgörelsen.
I de första samtalen med producentorganisationerna har Listhaug i alla fall lovat att respektera det gällande jordbruksavtalet. Men hon vill avreglera försäljningen av jordbruksmark och sänka de omdiskuterade mattullarna.
Tullarna är ett viktigt krav från producenthåll och ingår i jordbruksavtalet. Norges Bondelag förutsätter att Listhaug lämnar tullarna i fred om hon en gång vill hålla fast vid jordbruksavtalet.
Utnämningen av Listhaug förefaller däremot att glädja EU-kommissionen. Agrarkommissionär Dacian Cioloș sände förra veckan ett gratulationsbrev till Listhaug, skriver tidningen Nationen.
I brevet uttrycker Cioloș förhoppningen att Listhaug ska bidra till förbättrade relationer mellan Norge och EU. Han understryker att Norge och EU har ett gott och nära förhållande inom jordbruk och handel. Men relationerna har varit spända den senaste tiden.
Anledningen är att Norge ensidigt har höjt tullarna på vissa jordbruksprodukter och hortensior. Tullen på hortensior infördes utan förvarning till förtret för danska trädgårdsodlare.
Danmarks näringsminister Pia Ohlsen Dyhr har krävt motåtgärder från EU:s sida. EU-kommissionen hävdar att tullarna bryter mot Norges EES-avtal. Men den tidigare regeringen har inte givit efter för Cioloș kritik.
Cioloș inbjuder nu den nya jordbruksministern till Bryssel för diskussioner. Listhaug är intresserad, men vill först diskutera de aktuella jordbruksfrågorna internt inom regeringen.
På hemmaplan har Listhaug hamnat i blåsväder på grund av sitt tidigare jobb. Den nya jordbruksministern har jobbat hos First House, som är en politisk konsultbyrå i Oslo. Flera stora matvarukedjor är kunder hos First House.
Senterpartiet anser sig ha belägg för att Listhaug har arbetat för detaljhandeln och ifrågasätter hennes objektivitet. Motvilligt har Listhaug sammanställt en förteckning över sina uppdragsgivare från tiden som rådgivare i PR- och informationsfrågor vid First House.
Men förteckningen är endast avsedd för internt bruk bland ministeriets högsta tjänstemän. Listhaug har inte varit villig att ge uppgifterna till offentligheten. Hon hänvisar till att det handlar om förtroliga kunduppgifter.
Flera företag inom livsmedelsindustrin och handeln är kunder hos First House. Lågpriskedjan Rema 1000 uppges ha samarbetat direkt med Listhaug ännu efter höstens stortingsval. Rema har tidigare haft konflikter med producentrörelsen.
Också Norges Bondelag medger sporadiska kontakter till First House, däremot har man inte konsulterat Listhaug personligen. Enligt Bondelaget arrangerade konsultbyrån för tre år sedan en dagskurs i mediakommunikation för organisationens funktionärer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab