Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.11.2013 / Landsbygdens Folk
Kina fortsätter att importera mjölk
I Kina stiger hushållens disponibla inkomster brant. Samtidigt orienterar sig kineserna i tilltagande utsträckning efter västerländska konsumtionsmönster. De kinesiska importörerna av mjölk har också börjat sprida sina inköp till flera exportländer.
Enligt Rabobank har Kinas import av mjölk ökat med mellan 20 och 30 procent årligen under de senaste 24 månaderna. Trots detta råder en kronisk brist på mjölk i landet så att priset förblir högt.
För närvarande täcker den ännu relativt svaga kinesiska mjölksektorn endast 80 procent av den inhemska efterfrågan. Å andra sidan genomgår mjölkbranschen en snabb strukturomvandling, garderar sig Rabobank.
De små mjölkproducenterna har börjat lägga ner produktionen, medan de stora anläggningarna ännu inte har hunnit bygga ut sin verksamhet i tillräcklig utsträckning.
Sedan melaminskandalen år 2008 har den kinesiska regeringen skärpt kvalitetsnormerna för råmjölk och infört stränga statliga kontroller. Problemet är att de mindre företagen saknar resurser att uppfylla kraven. Kostnaderna för foder och löner har dessutom stigit.
Fortfarande kommer cirka 60 procent av den kinesiska mjölkproduktionen från gårdar med färre än 100 mjölkkor. Men långsamt börjar stora gårdar med mer än 500 kor spela en viktigare roll än tidigare.
Deras andel av Kinas sammanlagda mjölkproduktion steg från 17 till 27 procent mellan åren 2008 och 2011. Därav drar Rabobank slutsatsen att stora mjölkgårdar inom en relativt kort tid kan kompensera småproducenternas nedläggningar.
På längre sikt måste utländska mjölkexportörer räkna med en starkare konkurrens från den växande inhemska mjölkproduktionen, fastslår Rabobank.
I EU är det framför allt de tyska mejerierna som känner av suget från Kina. Under årets fem första månader exporterade Tyskland 38.190 ton mjölkprodukter till Kina, en ökning med 138 procent jämfört med perioden januari-maj 2012.
Sedan år 2007 har Tysklands export av mjölk till Kina ökat tusenfalt och mjölken är värdefull. De kinesiska konsumenterna betalar upp till 3,50 euro för en liter tysk mjölk, omtalar flera tyska mejerier.
Transporten av hållbar H-mjölk till Kina sker per containerfartyg. Kostnaden spelar en försumbar roll i sammanhanget. Arlas mejeri i tyska Pronsfeld uppger att man endast betalar 0,06 cent per liter för sjötransporten.
Mjölkproducenterna drar nytta av Tysklands storas importvolymer av kinesiska produkter. Fartygen kommer fullastade från Kina och behöver returlaster som kan bokas till ett förmånligt pris.
För tyska konsumenter har den kinesiska mjölkboomen en negativ effekt. Parallellt med avräkningspriserna till mjölkproducenterna har också konsumentpriset på mjölk börjat stiga. På ett år har H-mjölken stigit med 25 procent i tyska butiker.
Konsumenterna i grannlandet Österrike måste likaså betala mer för sin mjölk. Det beror på att många mjölkbönder i Österrike har börjat sälja sin mjölk till mejerierna i Bayern som betalar bättre - en följd av den tilltagande exporten till Kina.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab