Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
Keskos andel av potatispriset är nu 43 procent
Potatisen han hänvisar till är K-kedjans eget produktmärke Pirkka, som säljs i påsar på två kilo. Priset för en sådan påse är 1,49 euro, vilket ger ett kilopris på 74,5 cent. Keskos inköpspris - det som man betalar till packerierna - är 42,5 cent per kilo.
- Odlaren får ungefär 15 cent per kilo, men det är endast bruttomängd. Räknar man bort den del som inte duger blir producentpriset cirka 10 cent per kilo, förklarar Nyström.
Han räknar vidare och konstaterar att 10 cent per kilo betyder att odlaren får cirka 13 procent av marknadspriset. Packerierna i sin tur lämnar med 32,5 cent per kilo eller 43,6 procent av marknadspriset på 1,49 för två kilo Pirkkapotatis.
- För två veckor sedan var K-kedjans andel av marknadspriset 25,5 cent per kilo och det är relativt skäligt. Men att Kesko nu roffar åt sig nästan 20 procent till av marknadspriset är helt ofattbart.
Nyström poängterar att det är marknadsvärdet på potatis han vill lyfta fram och hur det fördelas mellan handeln, packerierna och odlarna. De sistnämndas andel av marknadspriset har inte förändrats så mycket efter justeringen.
- Det innebär att Kesko har tagit från packerierna som har drabbats mest. Då är det inte svårt att förutspå vad som kommer att hända snart och det är att producentpriserna troligen kommer att pressas.
- För packerierna måste ta tillbaka den förlorade andelen av marknadspriset och vi vet att det är inte Kesko som de kommer att vända sig till, säger Nyström.
Kan inte packerierna ställa hårdare krav på Kesko?
- De vet vid det här laget att det inte går att diskutera med Kesko eller med de andra aktörerna. Handeln säger vad priset ska vara och om packerierna säger nej hotas det med import. Den här ruljansen börjar vi bli vana med, säger han.
Nyström har några teorier om vad som är de bakomliggande orsakerna till Keskos agerande. En av dem är att genom att höja sin egen marginal och därigenom ta ut en större vinst kan en kampanj med billig potatis stå bakom dörren.
- Det skulle inte förvåna mig om Kesko kör en kampanj och säljer potatis för halva priset till kunder med Plussakortet inom några veckor. Då har de råd att genomföra en kampanj. Jag vet inte om det planeras en kampanj men en sådan skulle inte överraska mig, säger han.
Om så är fallet är marknaden förstörd, menar Nyström.
- Jag menar att en sådan kampanj skulle pressa priserna ytterligare och det är bevisligen redan på gång. Man ser redan att andra kedjor har börjat sänka potatispriserna eftersom de får köpa in potatis till "Keskopris" men använder den normala beräkningsgrunden, säger han.
Nyström får medhåll av Henrik Antfolk, ordförande för SLC:s potatisutskott.
- Vi har inte ännu fått några signaler från packerierna att producentpriserna måste ner. Men det är mycket realistiskt att så kan ske eftersom det i slutändan alltid är producenterna som ska betala, säger Antfolk.
ÖSP:s förbundsordförande och riksdagsman Mats Nylund konstaterar att Nyströms beräkningar på ett mycket bra sätt bekräftar handelns starka position.
- Det här är en iakttagelse som visar hur det fungerar i dagens Finland. Handeln har för stark position på den finländska livsmedelsmarknaden och utnyttjar den till exempel genom att ta ut en överstor marginal och inte fördela vidare i kedjan.
- Det borde inte få fungera så här och det finns egentligen ingen lagstiftning ännu att tillämpa för att bekämpa sådant här beteende, säger Nylund.
Hur ska vi påverka?
- Det enda vi kan göra är att göra konsumenterna medvetna om hur handeln behandlar de inhemska producenterna och förädlingsföretagen. Det finns redan nu tecken som tyder på en ökad medvetenhet och arbetet med att öka den ytterligare pågår hela tiden, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab