Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
Svarta lådor delar ännu åsikter
- Det märkliga tycker jag är att man från SOK:s sida inte har löpt linan ut, säger Skullbacka. Kravet på de svarta lådorna gäller bara när vi levererar till centrallagret i Helsingfors. För dem som levererar direkt till ett regionalt andelslag så finns inga krav på svarta lådor. Det är minst sagt lite konstigt.
Jari Simolin, inköpschef för SOK, berättar att konceptet genomförs stegvis och att det är meningen att det ska omfatta S-kedjorna i hela landet.
- Genomförandet av projektet har inletts, men som ni säkert förstår tar det tid att slutföra, säger Simolin. Förändringen av lådorna har på SOK:s begäran påbörjats från de leverantörer som levererar varor till hela landet, vilket gäller såväl inhemska som utländska leverantörer.
När lådkonceptet presenterades av SOK var tanken att lådorna skulle vara helsvarta. Genom diskussioner fick producentorganisationerna ändå igenom något som Skullbacka kallar en halvkompromiss.
- Det blev inte en halvvinst utan snarare en halvförlust. Vi fick igenom vissa motkrav, bland annat att den inhemska flaggan ska synas ordentligt. Så fick också leverantörens egna logo lov att finnas på lådan.
Jari Simolin berättar att övergången till de nya lådorna trots allt har dragit igång bra för de inhemska producenternas del och framskrider fortsättningsvis. Simolin ser också lådan med inhemska märkningar som ett steg i rätt riktning.
- Vi är nöjda med att de finska leverantörerna tydligt har märkt lådorna med de inhemska logotyperna. Det framhäver produktens ursprung vilket är viktig information för konsumenten.
Helst hade Stefan Skullbacka ändå sett att lådorna inte använts alls.
- Det har ställt till en hel del problem. Nu måste vi ha två skilda lådor att packa samma produkt i, en för S-gruppen och en för andra försäljningskanaler. Det är svårare att hantera produktionsplaneringen eftersom vi jobbar med färskvara som inte kan packas på förhand. Lådbyten och ändringar under dagen mellan olika förpackningar inverkar negativt på produktiviteten. Dessutom behövs ett betydligt större lager av förpackningsmaterial som binder kapital och kräver extra planering. Den svarta lådan är också dyrare i inköp. Allt detta innebär extra kostnader som vi inte får ut i varken högre priser eller högre försäljningsvolym.
Från SOK:s sida försvarar man den nya lådans pris med att den är hållbarare och på så vis skyddar de känsliga produkterna även i presentationsskede i butiken. Simolin påpekar att skillnaden i lådans struktur för många av S-kedjans leverantörer har varit markant.
På Närpes Grönsaker har man inte märkt någon skillnad.
- De svarta lådorna är gjorda av samma material och har likadan layout som den tidigare lådan vi använde oss av, säger Skullbacka. Rent businessmässigt ser jag inte heller att det har varit några andra fördelar för oss med de nya lådorna. Övergången innebär bara att vi får vara med i leken helt enkelt.
Enligt Jari Simolin kommer de svarta lådorna att innefatta hela landets S-kedjor och alla leverantörer senast år 2015, men kanske redan före utgången av nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab