Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
EU-institutionerna enades om övergången till CAP
CAP-reformen träder i kraft i början av 2015, men den gamla lagstiftningen upphör att gälla vid årsskiftet. En övergångsförordning är bland annat nödvändig för att säkerställa att de nuvarande landsbygdsprogrammen kan löpa vidare utan avbrott.
Inom gårdsstöden förblir de nuvarande tvärvillkoren i kraft under nästa år, eftersom de nya CAP-reglerna om förgröningsåtgärder får vänta till början av 2015. Möjligheten att omfördela stödbeloppen till de första hektaren införs redan nästa år för småbruk.
Den artikel som ger Finland rätt att betala ett nationellt stöd till södra Finland ingår i övergångspaketet. Det finländska stödet fick därmed grönt ljus i samband med den preliminära överenskommelsen mellan parlament, råd och kommission.
Enligt överenskommelsen ska stödet sjunka stegvis fram till år 2020 till en nivå som motsvarar 30 procent av årets stöd.
Under vissa förutsättningar får medlemsländerna redan nästa år möjlighet att utvidga kopplade stöd för bestämda ändamål. De tre EU-institutionerna enades också om att offentliga listor över privata stödmottagare införs först under budgetåret 2014.
Smärre differenser återstår ännu. Parlamentet håller fast vid ett fribelopp på 5.000 euro till följd av budgetnedskärningar. Medlemsländerna vill endast bevilja undantag för gårdar som lyfter mindre än 2.000 euro i gårdsstöd.
Parterna kan emellertid komma överens skriftligt om dessa sista meningsskiljaktigheter. Nya möten är inte nödvändiga. Övergångsreglerna ska härnäst klubbas igenom möjligast snabbt av de tre parterna för att de ska kunna träda i kraft vid årsskiftet.

Nytt besked om direktstöden
EU-kommissionen bestämde för två veckor sedan att årets gårdsstöd ska skäras ned med 4 procent med hänvisning till budgetdisciplinen. Men kort därefter skickade kommissionen ut en rättelse där man informerade att avdraget sänks till 2,45 procent.
Kommissionen motiverar förändringen med aktualiserade budgetberäkningar. De intäkter som ska överföras till budgeten för 2014 är högre än man ursprungligen hade väntat.
I förslaget till EU-budget för 2014 utgick kommissionen från att betalningarna till jordbruket jämte den nya krisreserven kommer att överstiga budgettaket för direktstöden med 1.471,4 miljoner euro.
Detta skulle ha förutsatt en sänkning av gårdsstöden med 4 procent med beaktande av ett fribelopp på 2.000 euro för småbrukare.
Enligt de aktualiserade beräkningarna har skillnaden till budgettaket emellertid krympt till 902,9 miljoner euro. Därmed bör en minskning av stödet med 2,45 procent räcka för att upprätthålla budgetdisciplinen.
Beslutet gäller direktstöd som har ansökts år 2013 och som betalas ut i december ur nästa års budget. Rättelsen ska formellt ännu godkännas av rådet. Ifall medlemsländerna inte kan enas förblir den högre procentsatsen i kraft, d.v.s. fyra procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab