Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
EU och Kanada sänker tullar på mat
Avtalet sänker de kanadensiska tullarna för industriprodukter från EU till noll. För EU:s exportföretag bortfaller en samlad kostnad av 500 miljoner euro i form av tullavgifter.
Handeln mellan EU och Kanada domineras av maskiner, transportmedel, kemikalier och tjänster av olika slag. Men handeln med jordbruksprodukter förblev in i det sista ett svårt område som försenade hela avtalet.
Omsider har parterna enats om förhöjda kvoter för nöt- och griskött samt majs från Kanada. I stället får EU skeppa mjölkprodukter till Kanada. Parterna har också enats om regler för standarder och ursprungsbeteckningar.
Kanada ska årligen få exportera 15.000 ton fruset och 35.000 ton färskt nötkött till EU. På den punkten måste kanadensarna pruta på sitt ursprungliga krav. Kanada hade krävt en sammanlagd kvot på nästan 60.000 ton.
EU får i sin tur en tullfri kvot på 16.800 ton kvalitetsost plus 1.700 ton industriost i tillägg till den nuvarande kvoten på 13.400 ton ost. EU hade krävt större kvoter. Kanada skyddar sin mejeriindustri genom höga tullar. Kommissionen i Bryssel räknar med att exporten av ostar från Europa till Kanada kommer att fördubblas.
EU kommer inte att tillåta några som helst leveranser av griskött från gårdar som använder tillväxthormonet ractopamin. Preparatet används allmänt inom grisproduktionen i både Kanada och USA.
De europeiska förhandlarna har dessutom trumfat igenom ett förbud för kanadensiska företag att saluföra egna produkter med varumärken som är skyddade europeiska ursprungsbeteckningar, typ parmaskinka eller champagne.
Undantag beviljas kanadensiska företag som från tidigare framställer europeiska ostar som feta, gorgonzola och fontina. Nya tillverkare måste däremot deklarera sina produkter som kopior.
De europeiska köttproducenterna är nöjda över att Kanadas exportkött måste uppfylla de europeiska normerna. Enligt Copa-ordföranden Albert Jan Maat är detta viktigt för den europeiska grisproduktionen med sina höga kostnader för foder och djurvälfärd.
Det är positivt att en stor handelspartner som Kanada erkänner europeiska kvalitetsnormer och geografiska beteckningar, tillade Maat.
Copa välkomnar också nya exportchanser för EU:s mjölkprodukter. Däremot befarar Maat att den starkt ökande importen av nöt- och griskött från Kanada kan skada EU-producenterna. Köttproduktionen är hotad, fastställer han.
Copa-chefen uppmanar därför både EU-parlamentariker och medlemsländernas regeringar att noga granska texten i avtalsförslaget. Volymerna är på tok för stora, varnar Maat.
EU-beslutsfattarna måste vara på sin vakt med tanke på förhandlingarna om ett motsvarande avtal med USA. Samtalen med Kanada har i Bryssel betraktas som en förövning, eftersom USA knappast kommer att godta sämre villkor än Kanada.
EU-parlamentet och medlemsländerna ska ännu godkänna avtalet. På motsvarande sätt ska samtliga provinser i Kanada ge klartecken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab