Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.10.2013 / Landsbygdens Folk
Gårdsstödet sjunker med fyra procent
Avsikten med mekanismen var att minska risken för att EU inte skulle överskrida budgettaket då gårdsstöden infördes i de nya EU-länderna. Instrumentet kan också användas för att justera stödet vid ett oväntat behov av marknadsinterventioner.
Mekanismen kom inte till användning under långtidsbudgeten 2007-2013. Men nu blir det aktuellt att skära i det gårdsstöd som betalas i december. Detta beror på att jordbrukets anslag sjunker under den nya budgetperioden 2014-2020. Överenskommelsen om långtidsbudgeten förutsätter att taket för jordbrukets utgifter sänks för att minska belastningen för de nettobetalande länderna.
Enligt kommissionens beräkningar väntas anslagen för årets gårdsstöd överskrida det fastställda taket för utgifterna. Gårdsstödet finansieras via budgeten för 2014.
Dessutom införs en ny krisfond som årligen ska finansieras med 424 miljoner euro. Kommissionen befarar att budgeten inte täcker alla åtaganden.
På basen av budgetuppgörelsen i februari föreslog kommissionen tidigare i år att gårdsstödet skulle sänkas med fem procent med ett fribelopp på 5.000 euro. Men varken rådet eller EU-parlamentet var med på noterna.
Nu måste kommissionen ensidigt besluta om nedskärningarna. På basen av de senaste beräkningarna anser kommissionen att det räcker med en nedskärning på fyra procent, men i stället sänks fribeloppet till 2.000 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab