Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.10.2013 / Landsbygdens Folk
Ryssland stoppar livsmedel från Litauen
Ryssland har dessutom låtit förstå att importkontrollen för fisk och kött från Litauen ska stärkas. Den ansvarige EU-kommissionären Tonio Borg betonar för sin del att kommissionen har komplett förtroende för livsmedel från Litauen.
Litauens regering anklagar Ryssland för politiskt tryck. Landet ska i november står värd för ett toppmöte om EU:s östliga partnerskap. Toppmötet är Litauens största och mest ambitiösa satsning under landets EU-ordförandeskap.
Syftet är en politisk associering och ekonomisk integration av EU:s östra grannländer Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan med EU. Samtalen gäller såväl bilaterala avtalsförhandlingar som multilaterala diskussioner.
EU vill knyta de östliga länderna närmare Europa och det faller inte Ryssland i smaken. Ryssland konkurrerar med en egen unionsmodell inom det forna Sovjetunionens område, den euroasiatiska tullunionen. Vitryssland och Kazakstan är från tidigare medlemmar och Ryssland förväntar sig att också de andra länderna ska ansluta sig.
De ryska uppfattningen är att länderna måste välja mellan öst och väst. Medlemmar i den euroasiatiska tullunionen ska inte välja integration med EU. I Bryssel befarar man att Ryssland ökar sin press på länderna när toppmötet i Vilnius närmar sig.
Armenien har efter påtryckningar redan backat om ett associeringsavtal med EU. Ryssland har stoppat importen av viner från Moldavien och choklad från Ukraina. Moldaviens frukt- och grönsaksexportörer lever av den ryska marknaden.
EU betraktar restriktionerna som försök att tvinga länderna närmare den ryska tullunionen och kommissionen har upprepade gånger kritiserat Rysslands påtryckningar.
De ständiga handelshindren är en fortsatt källa till irritation i Bryssel. Ryssland försvårar sedan tidigare importen av mjölk- och köttprodukter från Tyskland. Regeringen i Moskva blockerar också importen av levande nöt från EU med hänvisning till schmallenbergviruset.
Handelskommissionär Karel De Gucht underströk senaste vecka inför EU-parlamentet att kommissionen inte kommer att tveka att dra Ryssland inför WTO ifall de ryska importförbuden visar sig vara obefogade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab