Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
18.10.2013 / Landsbygdens Folk
Helcom-åtagandena väcker reaktioner
LRF konstaterar att de här kraven är fysiskt omöjliga att klara av. Beräkningarna kritiseras för att de inte skiljer på utsläpp från mänsklig aktivitet och den naturliga bakgrundsbelastningen.
Revideringen av åtgärdsplanen för Östersjön har pågått sedan 2007. Ändå har miljömyndigheterna inte beaktat den kraftiga minskningarna i näringssalter som inträtt redan 1980 och som gör att Östersjöländerna totalt sett nu är mycket nära de önskvärda nivåerna.
Dessutom beaktas inte heller det långa tidsperspektivet för eventuella förändringar; den långa återställandetiden gör det omöjligt att genomföra de åtgärder mot övergödning som krävs inför år 2021.
- Den nya kunskapen har sipprat tillräckligt mycket in i debatten och gjort det tydligt för många att Sverige och Helcoms övergödningspolitik och -styrning är vilse och bör ses över, säger Helena Jonsson, förbundsordförande på LRF.
LRF vill att miljömyndigheterna ger vägledning angående tolkningen av kraven som förefaller orimliga att genomföra.
- Att detta beting ska genomföras av myndigheter och kommuner inom vatten- och havsmiljödirektivet gör den här tolkningen extra viktig. Inte minst nu när regeringen samtidig skär hårt i miljöersättningarna i landsbygdsprogrammet, kommenterar LRF:s Helena Jonsson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab