Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.10.2013 / Landsbygdens Folk
Statsrådet godkände stödförslag för södra Finland utan producenternas medverkan
- Som förslaget nu är utformat sätts artikel 141 ur spel, troligtvis för all framtid, och det kan vi helt enkelt inte gå med på, säger SLC-ordföranden.
- Dessutom tyder en hel del på att jord- och skogsbruksministeriet redan på förhand kommit överens med EU-kommissionens tjänstemän om stödnivåerna i södra Finland. Å andra sidan kan vi möjligen räkna med att statsmaktens förslag i stort sett går igenom i kommissionen.
Enligt regeringens eller jord- och skogsbruksministeriets linje ska stödet till idisslarna i södra Finland i framtiden betalas ut som en produktionskopplad andel av CAP-stödet.
I och med ministeriets förslag kommer artikel 141 inte att användas som verktyg i förhandlingarna om stöden från och med 2015. I stället är avsikten att övergångsbestämmelserna för CAP-stödet ska utgöra den juridiska grunden för den nationella stödlösningen.
Nästa år fortsätter villkoren i stort sett som nu, men under perioden 2015-2020 kommer det nationella inkomststödet till södra Finland att omfatta bara svin och fjäderfä samt växthusodling och lagring av trädgårdsprodukter.
Redan de ändringar som den konservative EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa fick igenom i parlamentet förra veckan innebär att det kommer att handla om ett övergångsstöd med stegvis minskande stödnivåer.
Enligt de uppgifter som hittills kommit ut blir stödsumman till svin och fjäderfä ännu nästa år 16 miljoner euro. Den skulle stegvis sjunka tills den är nere i 5 miljoner 2020.
Beslutet från i går torde ha inneburit en liten förhöjning för 2020 - det var bland annat förhandlingarna kring en förhöjning som gjorde att statsrådet inte kunde fatta beslut för en vecka sedan.
Stödsumman till trädgårdssektorn skulle ännu nästa år bli på 13,66 miljoner och 2020 landa på 10,90 miljoner euro.
Investeringsstödet och startstödet till unga jordbrukare är avsedda att från och med 2015 betalas ut med förordningen om landsbygdens utveckling och EU:s riktlinjer för statligt stöd som juridisk grund.
Dessutom kommer Finland att anhålla om att betala ut en avträdelseersättning, som blir en något bantad version av vårt nuvarande avträdelsestöd. Man kalkylerar med att använda cirka 70 miljoner euro för alla dem som under 2015-2020 beviljas ersättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab