Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
11.10.2013 / Landsbygdens Folk
EU ifrågasätter markdirektivet
En gemensam markstrategi med tillhörande ramdirektiv var ursprungligen avsedd att förhindra fortsatt markförstöring och bidra till att återställa förstörd mark. Motiveringen är att endast nio EU-länder har egna, specifika regelverk för markskyddet.
Kommissionen har i flera omgångar försökt driva igenom sin strategi för markskydd. Men en minoritet bland medlemsländerna har varje gång stoppat initiativet. Den blockerande minoriteten anser att markskyddet ska skötas på nationell nivå utan onödig byråkrati.
Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Österrike är de största motståndarna, men också Finland går emot planerna. Länderna anser att markskyddet ska skötas på nationell nivå och befarar onödig byråkrati.
Nu har kommissionen tydligen insett att EU ska hålla fingrarna borta från markskyddet. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso meddelade senaste vecka att ramdirektivet möjligen dras tillbaka.
En dörr på glänt lämnar Barroso ändå. Kommissionen ska fortsätta att utreda hur målen för det föreslagna direktivet bäst kan uppnås.
Barrosos löfte kan närmast ses som en eftergift till miljökommissionär Janez Potocnik, som med stark frenesi har försökt baxa igenom markskyddet. Kommissionens helomvändning kritiseras också hårt av miljöorganisationerna.
Ifrågasättandet av markdirektivet är en del av kommissionens nya kampanj för att dra bort onödiga regleringar. Enligt undersökningar kritiserar tre fjärdedelar av alla européer de många EU-föreskrifter som i minsta detalj reglerar vardagen.
Kommissionen tror att många föreskrifter kan göras bättre om de utformas av medlemsländerna själva. Elaka tungor hävdar att kommissionen försöker putsa upp EU:s rykte inför europavalet genom att skrota onödig och förhatlig byråkrati.
I vilket fall som helst lovar kommissionen att förenkla och upphäva onödig EU-lagstiftning. Lagar som har fastnat i beslutsprocessen kan återtas. Kommissionen vill också granska ändamålsenligheten av nya lagar innan de träder i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab