Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.10.2013 / Landsbygdens Folk
Nya EU-regler för kontroll av griskött
De nuvarande föreskrifterna från 1960-talet är gamla och otidsenliga anser kommissionen. Förslaget har utarbetats på basen av expertutlåtanden från livsmedelsmyndigheten Efsa. EU:s medlemsländer gav grönt ljus för lagändringen redan i maj.
EU-parlamentets utskott för miljö och livsmedelssäkerhet har gått emot förslaget. I en resolution tidigare på hösten krävde utskottet att parlamentet skulle lägga in veto mot de nya reglerna. Utskottet anser att den visuella kontrollen är otillräcklig.
Men parlamentet röstade i plenum ned utskottets resolution med siffrorna 268-13. Det innebär att kommissionen kan fortsätta beredningen av de nya reglerna.
Efsa betonar att de gamla reglerna inte fokuserar tillräckligt på dagens risker i form av mikroorganismer och kemiska föroreningar i köttet. EU vill därför bygga på riskbedömning, som samtidigt effektiverar kontrollerna.
Veterinärer kan också i fortsättningen granska köttet genom manuell så kallad palpation och snitt om det anses vara befogat. Riskerna bedöms utifrån köttets ursprung, tidigare inspektioner eller den visuella besiktningen.
De nationella myndigheterna ansvarar som tidigare för slaktkontrollerna. EU-kommissionen vill gå vidare och utvidga reformen till andra köttslag.
Efsa har redan publicerat rekommendationer för bättre kontrollmetoder för fågelkött samt kött från får och getter, hägnat vilt och hästar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab