Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
11.10.2013 / Landsbygdens Folk
Budgethaveriet i USA påverkar matmarknaden
Viktiga marknads- och produktionsrapporter har inte kunnat färdigställas då jordbruksministeriet har skickat hem en stor del av sin personal. Det har blivit svårt att finna information om den pågående skörden av majs och soja eller sådden av höstsäd.
Situationen skärps ytterligare om USDA:s månadsrapport inte utkommer enligt tidtabellen den 11 oktober. Den så kallade Wasde-rapporten innehåller viktig information om utbudsläget på marknaderna för spannmål, oljeväxter, kött och andra produkter.
Månadsrapporten från USDA används som grundval för nästan alla internationella marknadshandlingar och påverkar prisbildningen mer än de flesta andra marknadsrapporter.
En talesperson för USDA bekräftade på måndagen via e-post att rapporten måste ställas in. Ministeriet har inga möjligheter att samla in och bearbeta informationen i tid. Ministeriet kunde inte ange när rapporten kan publiceras.
Andra uteblivna veckorapporter och dagliga bulletiner har också försvårat handeln med jordbruksprodukter. Marknadsanalytiker måste försöka improvisera och pusslar samman information från andra håll så gott det går.
Avsaknaden av officiella marknadsinformationer har redan medfört sjunkande handelsvolymer på terminsmarknaderna. De amerikanska farmarna drabbas konkret genom att de inte vet om de får rätt pris för sina produkter.
EU och USA skulle enligt planerna ha inlett sin andra samtalsrunda om det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP på måndagen. Men förhandlingarna måste ställas in till följd av budgetkrisen, meddelade USA:s handelsminister Michael Froman.
De amerikanska förhandlarna är permitterade. USA-regeringen saknade också medel för att finansiera förhandlingsdelegationens resa till Bryssel. Samtliga presskonferenser för veckan har inhiberats.
Enligt EU:s handelskommissionär Karel De Gucht försöker parterna finna ett nytt datum. Först måste man vänta tills USA-regeringen kan återuppta sin verksamhet på nytt. Enligt De Gucht är förseningen olycklig men händelsen påverkar inte förhandlingarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab