Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
7.10.2013 / SLC
Mavi: De första övervakningsorganisationerna som förutsätts i EU:s förordning om timmer har erkänts
Europeiska kommissionen har erkänt de första övervakningsorganisationerna som förutsätts i timmerförordningen. En förteckning över övervakningsorganisationer har publicerats i C-serien av EU:s officiella tidning och på kommissionens webbplats. Tills vidare har kommissionen erkänt två övervakningsorganisationer, av vilka NEPCon tillhandahåller tjänster inom hela EU.

Övervakningsorganisationerna ska bistå importörer av timmer och trävaror, handlare och skogsägare när det gäller att uppfylla kraven i förordningen. För det ändamålet upprättar övervakningsorganisationerna ett system för tillbörlig aktsamhet, beviljar verksamhetsutövare rätt att använda systemet och kontrollerar att systemet används på rätt sätt.

Förordningen förutsätter spårbarhet
I timmerförordningen krävs det att verksamhetsutövarna använder ett s.k. system för tillbörlig aktsamhet för att säkerställa att timret och trävarorna är lagliga. Systemet för tillbörlig aktsamhet innehåller åtgärder som gör det möjligt att spåra timret och trävarorna och ger information om ursprungets laglighet. Verksamhetsutövarna kan använda antingen egna system eller system som har tagits fram av övervakningsorganisationer som Europeiska kommissionen har erkänt.

Anmälan om användning av skog tillsammans med överlåtelsemätningsintyget betraktas som de finländska skogsägarnas system för tillbörlig aktsamhet. På Åland betraktas förnyelsetillstånd, anmälan om gallringsavverkningar och mätningsintyg som skogsägarnas system för tillbörlig aktsamhet.

Timmerförordningen motarbetar användningen av olagligt timmer
EU:s förordning om timmer började tillämpas den 3 mars 2013. Syftet med den är att hindra att olagligt avverkat timmer och produkter som förädlats utgående från sådant når Europeiska unionens marknad.

Förordningen om timmer tillämpas dels på timmer som avverkas inom EU och varor som tillverkas av sådant, dels på timmer och trävaror som importeras till EU. Förordningen tillämpas på både råvirke och sådana produkter som tillverkats av trä, t.ex. sågvaror, plywood, kartong, möbler, pappersmassa och papper.


Närmare information:
Överinspektör Juha Riippi
020 7725 765, fornamn.efternamn@mavi.fi
Överinspektör Marko Lehtosalo
020 7725 825, fornamn.efternamn @mavi.fi
Europeiska kommissionens EUTR-sidor
EUTR på Landsbygdsverkets webbplats

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab