Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
4.10.2013 / Landsbygdens Folk
CAP-reformen är på god väg
Därefter kan övergångsförordningarna träda i kraft som planerat från början av nästa år, medan själva reformen införs år 2015. Men förhandlingarna har varit svåra, eftersom EU-parlamentet har haft större befogenheter än under tidigare reformer.
Parlamentet har med besked gjort bruk av sin nya medbestämmanderätt. Jordbruksutskottets ordförande Paolo De Castro betonar att parlamentet inte har låtit sig dirigeras av rådet och kommissionen.
Enligt De Castro ville parlamentet uttryckligen sätta sin prägel på reformen genom att förhandla om samtliga punkter i paketet. Detta har gjort förhandlingarna mer komplicerade, vilket ibland har föranlett kritik mot parlamentet.
In i det sista insisterade parlamentet på förhandlingar om de punkter som förblev öppna efter sommarens CAP-kompromiss i juni. Rådet och kommissionen måste därför gå med på nya trilogförhandlingar med parlamentet ännu i september.
Parlamentet och rådet enades föregående vecka om en gemensam kompromiss som jordbruksutskottet nu har godkänt. Det betyder att reformen kan införas enligt den planerade tidtabellen så att jordbrukarna äntligen kan börja planera för framtiden.
Redan nästa år införs möjligheten att höja stödbeloppen till de första hektaren. Det första steget mot en utjämning av direktstöden mellan medlemsländerna ska också genomföras. Övergångsförordningen är också viktig för landsbygdsprogrammen.
Miljöprogrammen träder däremot i kraft först år 2015, eftersom vissa detaljer fortfarande måste utredas. Rapportören Albert Deß hade föreslagit att bestämmelserna skulle vänta till år 2016 men fick ingen majoritet bakom sig.
I jordbruksutskottets röstade framför allt de gröna och liberala grupperna mot förslaget. Kritikerna ansåg att marknaderna för frukt, grönsaker och kött är för starkt reglerade. Dessutom reagerade man mot att exportbidragen inte helt har avskaffats.
Copa-Cogeca välkomnar utskottets beslut att anta CAP-paketet. Den europeiska producentorganisationen berömmer alla EU-institutioner för att de har samverkat till att bestämmelserna nu kan träda i kraft inom utsatt tid.
Alla aktörer har arbetat hårt för att knyta ihop CAP-reformen. Nu vet jordbrukarna hur läget ligger, så att de kan börja smida planer för framtida investeringar, konstaterade generalsekreterare Pekka Pesonen efter omröstningen i utskottet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab