Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.8.2013 / Landsbygdens Folk
Ny ekoodlarring bildas i Österbotten
Föregångaren hade vid slutet över 30 medlemmar och saluförde gemensamt cirka 1 miljon kilo ekologiskt vete och 800 ton ekologiskt havre. Den nya ringen, som är i startgroparna, kommer inte ännu upp i lika stora mängder.
- Vi har i dagsläget cirka ett dussin odlare och kontrakt på cirka 500 ton ekologiskt havre, men målet är att få upp volymerna betydligt. För tillfället är det ganska lugnt på marknaden eftersom många producenter avvaktar och ser vad som händer, förklarar han.
Det är när spannmålen har torkats och lagrats som vikten av en samarbetsring understryks på allvar, menar Nyholm. Med ett lager, säger han, ökar förhandlingsutrymmet för medlemmarna.
- Det är då vi kan börja spekulera och avvakta och utreda var man får det bästa priset. Som exempel har jag redan varit i kontakt med köpare och det står klart att alla kan vinna mycket på att bjuda ut stora mängder än mindre partier.
Tanken är inte att den nybildade ekologiska samarbetsringen ska verka ensam. Nyholm har redan fört diskussioner med Osuuskunta Kymen Luomu och tanken är att de båda kan samarbeta.
- Osuuskunta Kymen Luomu är intresserade av att samarbeta. I Österbotten odlar vi nämligen mycket havre, medan de har mera vete. På det viset kompletterar vi varandra och båda parter ser ljust på ett samarbete.v - Vi blir en attraktivare partner gentemot handeln genom att samarbeta med andra aktörer, säger han.
Det är inte bara ekologisk spannmål som intresserar odlarringen. Också ekologiskt foder för husdjursproducenter ska marknadsföras.
- Vi är köper också in ekologiskt foder för det finns många ekologiska köttproducenter som har ett stort behov av ekologiska proteingrödor.
Enligt Nyholm finns det förutsättningar att öka andelen blandsäd på skiften som visat sig vara sämre för att odla ren spannmål.
- Trots att foderpriserna är lägre än spannmålspriserna kan det för vissa odlare löna sig att satsa på foder på vissa skiften man vet lämpar sig dåligt. Genom att blanda säkerställer man en större hektarskörd och därigenom kan vinsten bli högre än att till exempel satsa på ett rent spannmålsbestånd.
- Så vi uppmanar fler att odla blandsäd för foder, säger han.
Intresserade kan ta kontakt med antingen Steve Nyholm eller Ann-Sofi Ljungqvist som är projektledare för EkoNu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab