Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
28.6.2013 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar kom överens om broms för matspekulation
EU-parlamentet röstade redan i oktober om förslaget, som antogs med en bred majoritet. Under midsommaren tog medlemsländernas finans- och ekonomiministrar ställning till det förnyade direktivet för handeln med värdepapper.
Ett syfte med direktivet är att skydda privatpersoner som handlar med fondandelar eller gör andra transaktioner på värdepappersmarknaden. Men reglerna ska också begränsa den spekulativa terminshandeln med råvaruderivat. Tanken är att förhindra spekulationsexcesser och förbättra konsumentskyddet och transparensen inom värdepappershandeln.
Det är särskilt värdepapper som beräknas på en underliggande tillgång som har fått dåligt rykte. Den underliggande tillgången kan vara exempelvis aktier, räntor, valutor eller råvaror som olja och jordbruksprodukter. En oansvarig handel med råvaruderivat anses bidra till snabba förändringar i livsmedelsprisernas utveckling och öka hungern i världen.
Direktivet ska skilja mellan mellan investerare som arbetar med fysiska jordbruksprodukter och spekulationer utan underliggande råvara. Handeln med råvaror på börserna kan fortsätta som tidigare.
Regleringen ska bromsa överdriven spekulation på terminsmarknaderna för råvaror genom att ställa begränsade positioner för investerare som handlar med råvaruderivat.
I praktiken kan övre gränser inrättas för bankfonder och andra spekulativa investerare som handlar med råvaruderivat. Detta gäller särskilt spekulationer som kan bidra till manipulationer av prisnivån. Handelsplatserna ska också offentliggöra information och på begäran rapportera om deltagarnas positioner till offentliga myndigheter.
Börsinspektionen ska få möjlighet att kontrollera investerare som handlar med fysiska råvaror och kan ingripa vid fall av missbruk. I sådana fall kan också positionerna begränsas för sådana aktörer.
Man vill också skärpa reglerna för den så kallade högfrekvenshandeln där datorer utför köp- och säljuppdrag under loppet av millisekunder. Störningar inom denna automathandel kan i vissa situationer leda till häftiga kursfall.
Finansministrarnas ståndpunkter har redan kritiserats i parlamentet. Enligt kritikerna försöker medlemsländerna urvattna förslaget. Detta kan försvåra de praktiska möjligheterna att begränsa spekulation med livsmedel.
Utvecklingsorganisationen Oxfam tror inte att de nya reglerna förmår dämpa spekulationen med mat. Det finns för många kryphål i rådets förslag. Finansinstituten kan alltid kringgå reglerna. Oxfam betecknar direktivet som en papperstiger utan tänder.
Den slutliga versionen ska formuleras i trepartsförhandlingar mellan kommissionen, rådet och parlamentet. Därmed har parlamentet ännu en möjlighet att sätta sin prägel på direktivet. Om allt går bra kan parterna enas inom detta år. Därefter ska kommissionen och EU:s finansinspektion Esma finslipa de nya reglerna. Processen beräknas dröja 18 månader. I så fall kunde MiFID-direktivet träda i kraft år 2015.
MiFID är ett så kallat fullharmoniseringsdirektiv som måste införas utan ändringar i alla medlemsländer. Det är inte tillåtet att skärpa reglerna på nationell nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab