Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.6.2013 / Landsbygdens Folk
Mer pengar för djuromsorg, ekoproduktion och rovdjursskador
Behovet av tilläggsanslaget har uppstått i och med att stödansökningarna har ökat betydligt mer än vad man tidigare uppskattat. För två år sedan var det 4.900 gårdar som gjorde stödförbindelse för djurens välbefinnande, som djuromsorgen officiellt heter. Stödet som betalades ut det året uppgick till dryga 10 miljoner euro.
Sedan förbättrades villkoren och i fjol våras steg antalet anslutna gårdar till närmare 6.200. I och med de bättre villkoren är behovet av stödfinansiering emellertid uppe i en helt annan storleksklass än tidigare, cirka 50,6 miljoner euro per år.
Av de knappa 11,3 miljonerna står EU för 3,16 miljoner euro, medan Finland svarar för resten.
I gengäld dras en summa på 11 miljoner euro av från årets LFA-stöd. Den här summan "beräknas bli oanvänd under programperioden 2007-2013" som det heter i tilläggsbudgetens förklaringar. Härav står EU för litet på 3 miljoner euro och Finland för resten.
Därutöver beskärs anslaget för avträdelsestöd och avträdelsepension med 286.000 euro. Det handlar om pengar för beskogning av jordbruksmark i förbindelser som ingåtts under perioden 1995-1999. Av pengarna står EU för 80.000 euro.
Också miljöstödet får ett tilläggsanslag, det är sammanlagt närmare 3,8 miljoner euro. Tilläggsanslaget är en följd av ökade ansökningar om specialmiljöstöd, och därav i synnerhet ekologisk produktion. Av den här ökningen står EU för 1,7 miljoner euro och Finland för resten.
Tilläggspengarna syns i budgeten som ett tilläggsanslag på 15,064 miljoner euro på momentet för miljöstöd för jordbruket, stöd för djurens välbefinnande och ickeproduktiva investeringar.
Momentet för ersättning av rovdjursskador får ett tillägg på drygt 3,2 miljoner euro. Anledningen är att stora rovdjur förorsakade större skador under fjolåret än man räknat med. Med tillägget är de sammanlagda medlen för i år nu litet på 7,5 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab