Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
28.6.2013 / Landsbygdens Folk
VYR inför Spannmålspass enligt brittisk förebild
- Införandet av ett Spannmålspass är en grundsak i dagens läge, säger spannmålsbas Tarmo Kajander vid Agrimarket som är ett av företagen som börjar använda passet.
- Nyckelspelarna i spannmålshandeln har varit med om att utforma blanketten, säger koordinator vid VYR Päivi Tähtelä.
Det brittiska brittiska exemplet används av Home-Grown Cereals Authority HGCA.
- En grupp från oss åkte förra året till England för att stifta bekantskap med HGCA:s Grain Passport som används där. Nu är frågan om blanketten ska göras elektronisk, tillägger Tähtelä.
Huvuddelen av medlemsföretagen i VYR har meddelat att de kommer att ersätta sina egna följesedlar för spannmål med det nya Spannmålspasset från och med skörden 2013. Vid behov kommer företagen att justera sina datasystem med de ändringar som behövs för att börja använda passet. Trots att dokumentet kallas för Spannmålspass kan det användas också vid leverans av olje- och proteinväxter.
- Alla fyller i sin del, uppköparen har redan fyllt i färdigt när blanketten kommer till producenten. Ingen enskild behöver alltså fylla i hela blanketten, säger Tähtelä och förklarar att blanketten inte ska medföra extra huvudvärk åt någon: det kommer varken något nytt eller något till, det är fråga om ett förenhetligande så att alla har samma slags pass med samma termer i blankettexten.
Kajander berättar vad det kommer att innebära för Hankkija-Maatalous att ta i bruk Spannmålspasset.
- Det här är inte så stort för oss, passet är nästan en kopia av vår fraktsedel. Ändringen är större hos andra aktörer vars sedlar avviker mer. Den största inverkan som Spannmålspasset har för oss, gäller landsvägstransporter i Europa. I och med att vi nu får enhetliga dokument som harmonierar med praxis på kontinenten, kan kontamineringsrisken vid transporter minimeras. Vi kan nu gå regelbundet igenom köpare och leverantörer, tack vare den förbättrade spårbarheten.
Information om passet och de företag som kommer att börja använda det kommer att finnas på www.vyr.fi. Man kommer att informera om passet på lantbruksutställningen Farmari och på fältdagen i Västankvarn, på avdelningarna för medlemsföretagen i VYR.
Det är meningen att Spannmålspasset ska tas i bruk för leveranser av skörden från hösten 2013, tidtabellerna kan variera något mellan företagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab