Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.6.2013 / SLC
SLC: Nu behövs ett bra avtal om nationellt stöd
– Nu blir den stora utmaningen att ro i land ett hyfsat avtal om det nationella stödet till södra Finland. Det säger SLC:s förbundsordförande Holger Falck om den överenskommelse som EU:s jordbruksministrar nådde natten mellan tisdag och onsdag om unionens jordbrukspolitik fram till 2020, den så kallade CAP-reformen.

– Trots framsteg i förhandlingarna om reformen måste vi ännu komma ihåg att EU:s direkta stöd till jordbruket sjunker, framhåller Holger Falck, som också hade önskat att systemet med sockerkvoter skulle ha hållits i kraft ända till 2020 för att säkerställa produktionen av inhemskt socker. Enligt överenskommelsen upphör systemet för sockerkvoter 2017.

– Under processens gång har dock Finland bidragit till att reformen beaktar de förutsättningar som råder i vårt nordliga land, påminner Falck. Allt tyder på att vissa förbättringar har skett på den punkten jämfört med villkoren i den nuvarande perioden. Utformningen av förgröningen och möjligheten att koppla mera stöd till produktionen än nu är i alla fall steg i rätt riktning.

För att lappa de hål som jordbruksreformen lämnar ställs vår sittande regering ännu in för en allvarlig utmaning då det gäller fortsättningen av det nationella stödet enligt artikel 141 till husdjursproduktionen och växthusodlingen i södra Finland. Nuvarande avtalsperiod upphör i slutet av detta år och stödet har varit kraftigt sjunkande speciellt för svin och fjäderfä. Denna trend bör brytas i förhandlingarna med kommissionen. Regeringen måste vara mån om att behandla de olika produktionsgrenarna inom jordbruket rättvist oberoende av gårdens stödregion.


Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab