Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
20.6.2013 / SLC
SLC: Importkött har orättvis konkurrensfördel
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. kräver att de finländska och europeiska livsmedelsmyndigheterna ser över granskningsrutinerna för livsmedelssäkerheten så att importen – inom och utanför EU – granskas lika noggrant som produktionen i Finland.

I nuläget har importerat kött en oskäligt fördelaktig ställning på den inhemska köttmarknaden.
–  Om köttet skulle granskas lika noga också annanstans i världen, skulle de inhemska producenterna ha bättre möjligheter att klara sig i konkurrensen. Djurens produktionsförhållanden ligger också i konsumenternas intresse, säger Tomas Långgård, ordförande för SLC:s slaktdjursutskott.

– Nöt-, svin- och broilerkött som producerats enligt helt andra produktionskrav kan nu obehindrat tas in i EU. Det samma gäller EU:s inre marknad, där livsmedelsprodukter med andra produktionskrav än våra, obehindrat har tillträde till den finländska marknaden. Det här leder entydigt till en orättvis marknad, betonar Långgård.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira står handfallen trots uppdagade skandaler med hästkött som ifrågasatt den europeiska och finländska livsmedelskontrollen.
– De nordiska länderna har varit föregångare då det gäller djuromsorg, men tyvärr har det inte hittills inbringat något mervärde på marknaden, konstaterar SLC:s styrelseordförande Holger Falck.

För att förbättra konkurrensmöjligheterna på marknaden kräver SLC att samma djurskyddsregler ska gälla i alla EU-länder.  
– EU:s djurskyddskrav bör vara en del av den internationella handeln och detta måste EU ta upp i förhandlingarna med USA. Också Världshandelsorganisationen WTO bör hörsamma de europeiska jordbrukarnas krav om att produktionssätt också ska beaktas i internationella handelsavtal, säger Falck.


Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s slaktdjursutskotts ordförande, styrelsemedlem Tomas Långgård, tel. 050 555 3646
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab