Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
20.6.2013 / Landsbygdens Folk
SLC kritiserar orättvisan i importköttets konkurrensfördel
Därför yrkar SLC att de finländska och europeiska livsmedelsmyndigheterna ser över granskningsrutinerna för livsmedelssäkerheten så att importen - inom och utanför EU - granskas lika noggrant som i Finland.
Nöt, svin- och broilerkött som producerats under helt andra produktionskrav kan nu obehindrat tas in i EU. Samma gäller den interna marknaden i EU där livsmedelsprodukter, underställda andra produktionskrav än de våra, obehindrat har tillträde till den finländska marknaden. SLC konstaterar att det leder till en orättvis marknad.
Den finländska livsmedelsmyndigheten Evira står handfallen trots uppdagade skandaler med hästkött som ifrågasatt den europeiska och finländska livsmedelskontrollen. Kontrollerna på gårdsnivå är noggranna konstaterar SLC och här viker myndigheterna inte en tum.
Hittills har det varit väldigt svårt att få ut ett mervärde av de strängare bestämmelserna om djuromsorg som gäller för den finländska husdjursproduktionen. De nordiska länderna har varit föregångare då det gäller djuromsorg, men tyvärr har det inte inbringat något mervärde på marknaden.
EU har ett gemensamt regelverk för djurskydd som berör den inre marknaden. Medlemsländerna kan ytterligare skärpa lagstiftningen om det anses motiverat. EU:s djurskyddskrav bör vara en del av den internationella handeln, något som EU bör ta upp i förhandlingarna med USA, anser SLC.
Också Världshandelsorganisationen WTO bör hörsamma de europeiska jordbrukarnas krav om att produktionssätt också ska beaktas i internationella handelsavtal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab