Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
20.6.2013 / Landsbygdens Folk
EU finansierar krediter för förbjudna hönsburar
Enligt Humane Society har Europeiska utvecklingsbanken (EBRD) mellan åren 2002 och 2011 beviljat 218 miljoner euro för intensiv djurhållning i Turkiet och Ukraina. Som exempel nämns en kredit på 30 miljoner euro till den största turkiska äggproducenten Keskinoglu.
Liknande projekt i Ukraina och Ryssland har likaså finansierats med miljonbelopp av EBRD och Världsbankens dotterbolag IFC. Pengarna används för att bygga exakt likadana hönsfarmer som EU har förbjudit, säger Nicolas Entrup från Humane Society.
Europeiska utvecklingsbanken ägs och styrs av 61 länder samt EU-kommissionen och den europeiska centralbanken EIB, som samtliga är företrädda i bankens högsta styrande organ.
EU-länderna har 63 procent av aktiekapitalet i EBRD. Finlands andel är 1,4 procent.
Europeiska utvecklingsbanken slår kritiken ifrån sig. Banken uppger att den främst finansierar projekt i de tidigare planekonomierna i Öst- och Centraleuropa samt Turkiet, där normerna fortfarande ligger långt under EU:s standarder.
Investeringarna syftar först och främst till att höja den nuvarande, låga djurskyddsnivån. På sikt, till exempel i Turkiet, är målsättningen en standard som till och med överstiger EU-nivån, uppger en talesman för banken.
Humane Society vill inte godta förklaringen. Organisationen understryker att en EU-organisation måste kräva standarder som gäller inom den europeiska unionen, i synnerhet då krediterna beviljas till stora företag. Det handlar också om konkurrensfördelar. Det är billigare att producera ägg i Ukraina. Humane Society hänvisar till att EBRD och IFC finansierar två stora anläggningar för produktion av ägg och fågelkött.
EU och Ukraina har redan kommit överens om ett frihandelsavtal. Sedan februari i år tillåter EU-kommissionen att Ukraina exporterar ägg av klass B till den europeiska livsmedelsindustrin. Denna marknad är borta från EU:s egna äggproducenter.
Humane Society och två andra djurskyddsorganisationer påpekar att EBRD bidrar till att ta brödet ur EU-jordbrukarnas munnar. I framtiden måste banken orientera sig efter gällande EU-direktiv då krediter beviljas till jordbruksföretag.
Enligt Humane Society finansierar EBRD också stora anläggningar för grisproduktion i Ukraina och Kina. Inte heller dessa anläggningar uppfyller EU:s djurskyddsnormer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab