Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
14.6.2013 / Landsbygdens Folk
Atria sänkte producentpriset på svinkött igen
- Det är fråga om en oacceptabel prissänkning. I våra grannländer går priserna uppåt och dessutom närmar vi oss högsäsongen - grillsäsongen - för inhemskt svinkött. Vi är mycket upprörda över att Atria, som är flaggskeppet för inhemskt kött, nu går i bräschen för att sänka producentpriserna, säger ÖSP:s förbundsordförande Mats Nylund.
Han och ÖSP:s styrelse diskuterade frågan under mötet i måndags. Styrelsens kritik mot Atria är stenhård.
- Det verkar som att börsbolaget bakom Atria och företagets förädling lever sitt eget liv och fullständigt glömt bort orsaken till varför andelslagen grundades. Det är helt förkastligt att bolaget sänker producentpriserna eftersom det äter upp grunden för Atrias verksamhet, säger Nylund.
I stället för att försämra situationen för avtalsproducenterna anser Nylund att det dags för Atria att se över var det läcker.
- Mitt eget förslag är att bolaget ser över om antalet direktörer inom köttförädlingen kan minskas och ge klara uppdrag för de som blir kvar. Atria bör också överväga om det börjar bli dags att avsluta verksamheten i Ryssland som har varit olönsam sedan starten.
- Bolaget borde i stället koncentrera sig på sitt huvudsakliga uppdrag som är att förädla inhemskt kött och se till att producenterna på gårdarna har en lönsam verksamhet som de kan leva på, säger han.
Den senaste tidens prissänkningar har fattats av den operativa ledningen, det vill säga av tjänstemän. Nylund poängterar att kritiken inte riktar sig mot andelslagen.
- Österbottens Kötts påverkningsmöjligheter är begränsade, men ÖSP:s styrelse uppmanar såväl ÖK som Atrias övriga andelslag att se över sin ägarstyrning, säger Nylund.
Att se över ägarstyrningen är en sak som ÖK:s styrelse diskuterade i går under sitt möte i torsdags (efter LF:s pressläggning).
- Vi ska diskutera bland annat den frågan och den uppkomna situationen under mötet. Till mötet kallar vi också en representant från Atria som får förklara beslutet. Frågan ska också diskuteras inom Atria och A-producenter, sade ÖK:s styrelseordförande Kjell-Göran Paxal, som tillika är medlem i Atrias styrelse.
Som förtroendevald känner han frustration över att han inte har större påverkningsmöjligheter.
- Nu har det kommit en ny sänkning trots att vi förtroendevalda ger rådgivande signaler till den operativa ledningen om hur våra medlemmar upplever situationen.
Lyssnar inte den operativa ledningen på er?
- De borde lyssna för situationen inte är bra. Situationen är bekymmersam eftersom vi ska vara konkurrenskraftiga med vårt producentpris, men det är vi inte i dag, säger Paxal.
Paxal hoppades att diskussionen under gårdagens möte skulle resultera i konkreta åtgärder.
- Men det här är inte bara en sak för ÖK utan också för Atrias två andra andelslag, Lihakunta och Itikka. Vi bör få en samsyn tillsammans med dem, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab