Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
14.6.2013 / Landsbygdens Folk
EU drar lärdomar av hästköttskandalen
Den ansvarige EU-kommissionären Tonio Borg betraktar förändringen som en reaktion på vårens bedrägerihärva med odefinierbart hästkött i färdigprodukter. Konsumenter i alla medlemsländer har krävt ett bättre skydd mot matfusk. Enligt Borg vill kommissionen genomföra en andra testserie för att kontrollera färdiga matprodukter. I den första provtagningen innehöll nästan fem procent av stickproven häst-dna.
Borg understryker att konsumenternas förtroende för livsmedelskedjan ska återställas. De påträffade resterna av hästkött har inte utgjort någon fara för hälsan men det är viktigt att konsumenterna litar på maten.
Halterna av läkemedlet fenylbutazon i livsmedlen var låga och riskerna för att konsumenter drabbas av skadliga effekter bedöms vara mycket små. Men sådant får helt enkelt inte förekomma, motiverar Borg sitt krav på fler provtagningar.
EU:s hälsokommissionär informerade om kommissionens planer i samband med en presentation av den senaste statistiken för livsmedelsvarningar inom det europeiska RASSF-systemet. Enligt rapporten anmäldes 8.800 fall av tvivelaktiga livsmedel under år 2012. Från Finland sändes i fjol sammanlagt 105 varningar till övriga medlemsländer i RASSF-systemet.
Antalet anmälningar har minskat med knappt fyra procent sedan föregående år. De flesta av alla 8.800 anmälningar var uppföljningar från tidigare kontroller medan 3.516 anmälningar, 40 procent av fallen, var nya varningar. Allvarliga varningar utfärdades för 526 produkter som redan hade hunnit ut i butikerna. Produkter i denna kategori kan medföra svåra risker för hälsan.
Nästan hälften av riskprodukterna kunde stoppas redan innan de importerades till EU. Det handlar om mat som innehåller mögelgifter, rester av växtskyddsmedel, salmonella, tungmetaller, förbjudna tillsatsämnen, GMO eller allergiframkallande substanser. Nötter, bakverk, fiskprodukter och grönsaker är produktgrupper där tvivelaktigt material oftast påträffas.
En närmare titt på EU-statistiken visar att Kina toppar listan på ursprungsländer med de flesta riskprodukterna. I 540 fall härstammade produkter med misstänkt innehåll från Kina. Följande på listan är Indien och Turkiet.
Då en riskprodukt påträffas från ett land utanför EU informeras exportlandet som ska åtgärda problemet. Om det gäller ett allvarligt och återkommande problem kontaktar kommissionen genast de ansvariga myndigheterna i exportlandet.
EU kräver i sådana fall att exportlandets myndigheter genast korrigerar felet. EU kan begära ökade kontroller och stoppa handeln. Det berörda företagets tillstånd kan också dras in i sådana fall.
Det allvarligaste fallet i fjol var en varning om metanolförgiftningar i Tjeckien. I september 2012 informerade den tjeckiska livsmedelsmyndigheten om att flera personer hade blivit metanolförgiftade efter att ha druckit sprit. Den förgiftade spriten fick förödande konsekvenser och 36 personer dog. Den tjeckiska myndigheten använde EU:s varningssystem för att snabbt informera andra medlemsländer om alla undersökningar och åtgärder som vidtagits.
Varningssystemet infördes för över 30 år sedan för att förbättra informationen mellan EU-ländernas livsmedelsmyndigheter. Det spelar en viktig roll för att garantera säkra livsmedel i hela Europa. Nätverket omfattar EU-länderna, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz samt EU-kommissionen och livsmedelsmyndigheten Efsa. Alla instanser arbetar dygnet runt för att se till att brådskande anmälningar förmedlas snabbt och effektivt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab